Namaz od pasulja i šargarepe

Potrebno je: 300 g pasulja, 2 šargarepe, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, malo peršuna, so, biber

Pasulj kuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ispasirajte da dobijete glatku smesu. Iznječite beli luk, dodajte malo ulja, začinite solju, biberom, dodajte majčinu dušicu, pa pomešajte sa pastom od pasulja. Dodajte izrendanu šargarepu i iseckani peršun, još malo začinite i izmiksajte u blenderu.


* * * * * * * * * * * * * * * * *

Projice sa blitvom

Potrebno je: 3 šolje pšeničnog brašna, 3 šolje projinog brašna, 3 šolje kisele vode, prašak za pecivo, šolja maslinovog ulja, 30 g susama, 30 g semenki suncokreta, 30 g lanenog semena, 100 g blitve, kašičica soli

Pomešajte kiselu vodu i ulje, dodajte prašak za pecivo, oba prosejana brašna i mešajte da dobijete glatku smesu. Iseckajte svežu blitvu i umešajte je, pa dodajte susam, suncokret, lan i so. Još malo izmešajte, zatim smesu izlijte u nauljene kalupe za mafine. Zagrejte rernu. Projice pecite oko 20 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Avokado na tostu

Potrebno je: 2 avokada, 2 kisela krastavca, 20 g mlevenog lana, 20 g susama, 5 komada tost hleba, kim, kapar, himalajska so

Avokado presecite i kašikom izvadite iz kore. Pomešajte ga sa iseckanim krastavcima, lanom i susamom, začinite solju, kimom i ubacite kapar. Dobro izblendirajte i ostavite da malo odstoji u frižideru. Na crni ili integralni tost hleb namažite avokado sos.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Kikiriki salata

Potrebno je: 300 g kukuruza šećerca, 50 g pečenog kikirikija, konzerva tunjevine u komadićima, crvena paprika, malo svežeg kupusa, maslinovo ulje, so, biber

Kukuruz obarite ili uzmite onaj iz konzerve. Usitnite kikiriki i papriku isecite. Na tanjir servirajte sitno izrendan svež kupus, kao podlogu. Preko njega stavite mešavinu kukuruza, paprike, tunjevine i kikirikija. Začinite po ukusu i prelijte maslinovim uljem.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Pita sa prazilukom i pirinčem

Potrebno je: 500 g kora za pitu, 500 g praziluka, 100 g pirinča, 100 g šampinjona, suvi biljni začin, so, biber, 50 ml maslinovog ulja

Skuvajte pirinač u slanoj vodi. Dinstajte iseckani praziluk na malo ulja, dodajte izrendane šampinjone i začinite po ukusu, nastavite da dinstate, pa dodajte pirinač, promešajte i ostavite da se prohladi. Smesom filujte kore, urolajte ih, premažite maslinovim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Rižoto pun vitamina

Potrebno je: 400 g pirinča, 50 g graška, 2 zelene jabuke, 100 g kukuruza šećerca, 50 g posnog putera, crni luk, 2 čena belog luka, 2 dl belog vina, malo peršuna, 0,5 dl maslinovog ulja, so, biber

Skuvajte pirinač u slanoj vodi u koju ste dodali puter. U drugoj šerpi skuvajte grašak i kukuruz, pa ga propržite na crnom i belom luku sa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite, dodajte iseckane jabuke, sipajte vino i ostavite da se malo krčka. Na kraju sve pomešajte, dodajte peršun i ukrasite po želji.