Kakao u svakoj kombinaciji

V. N.

17. 02. 2018. u 12:28

Kakao se još od davnina smatra dragocenom namirnicom jer je veoma bogat antioksidansima. Stoga vam predlažemo da napravite mramorni kolač, topli napitak, brze mafine, braon tortu i domaći sladoled

Какао у свакој комбинацији

Shutterstock

MRAMORNI KOLAČ


Potrebno je: 1 čaša jogorta, 1 čaša šećera, 2 čaše brašna, 2 jaja, , 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaa, 3 kašike skuvane kafe

Umutute jaja sa šećerom, polako dodajte malo ulja, zatim brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podelite testo na dva dela, u jednu polovinu umešajte kakao i kafu, a drugu ostavite. U manju tepsiju istovremeno sipajte testo sa kakaom i onom bez njega, kako bi se dobile šare. Pecite kolač oko 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Kada bude gotov, kolač secite i pospite šećerom u prahu.


TOPLI NAPITAK


Potrebno je: 1 kašika kakao praha, 1 kašičica meda, 1 kašičica cimeta, 2 dl mleka, malo vode, 1 štangla crne čokolade

Stavite vodu u džezvu da provri. Jedan deo odlijte u šolju, a u džezvu sipajte kašiku kakaa i kad počne da peni, prelijte preostalom vodom i ubrzo sklonite sa vatre. Dodajte cimet i med, promešajte, pa dodajte mleko i malo vode. Narendajte crnu čokoladu dok je napitak vreo i pijte ga toplog.


BRAON TORTA

Potrebno je: 4 žumanca, 200 g šećera, 2 kašike kakao praha, 200 g brašna, 2 dl mleka, 1 prašak za pecivo, 1 šoljica ulja


Za fil: 4 belanaca, 200 g šećera, 50 ml vode

Za glazuru: 200 g crne čokolade


Umutite žumanca sa šećerom, postepeno dodajte mleko i brašno sa praškom za pecivo, a zatim ulje. Smesu stavite u pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Belanca ulupajte sa 100 grama šećera, a ostatak šećera ušpinujte sa vodom i izmiksajte. Ohlađenu koru isecite po sredini, premazati filom, a zatim glazurom od rastoplljene čokolade. Po želji ukrasiti voćem.


BRZI MAFINI


Potrebno je: 2 jajeta, 200 g šećera, 200 g brašna, 250 ml mleka, 100 g maslaca, 50 g kakao praha, 1/2 kašičice soda bikarbone


Belanca umutite sa šećerom, pa dodajte žumanca, mleko, otopljen maslac, kakao. Na kraju dodajte brašno pomešano sa soda bikarbonom. Dobro umutite mikserom, pa kada se smesa sjedini, sipajte je u kalup za mafine. Pecite kolačiće u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. Pospite ih sitno seckanim orašastim plodovima.


DOMAĆI SLADOLED


Potrebno je: 1 l mleka, 15 kašika šećera, 6 žumanaca, 4 kašike kakao praha, 2 kesice krem šlaga

Stavite mleka da se kuva sa šećerom, međuvremenu, mikserom izmutite žumanca i dodajte ih kada mleko prokuva. Kuvajte još kratko uz stalno mešanje, pa sklonite sa vatre. Smesu ostavite da se ohladi na kućnoj temperaturi, a zatim u frižider. Umutite krem šlag sa kakaom, pa pomešajte sa smesom iz frižidera. Ostavite još tri sata u zamrzivaču i onda poslužite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije