Čuvamo blago i u digitalnom obliku: Dragoceni materijal i stvaralaštvo dostupno svima

J. BANjANIN

utorak, 24. 03. 2020. u 14:37

Чувамо благо и у дигиталном облику: Драгоцени материјал и стваралаштво  доступно свима

Foto N. Skenderija

Radoslav Zelenović o radu u Audio-vizuelnom arhivu Srpske akademije nauka: Biće dostupno celokupno stvaralaštvo akademika
STICAJEM novih okolnosti u vezi sa širenjem virusa korona došli smo do još jednog pozitivnog aspekta digitalizacije. Veoma je važno što postoji mogućnost da se zahvaljujući novim tehnologijama i različitim internet-platformama nadomesti prazan hod koji se stvorio time što su životne aktivnosti svedene na minimum. Razni segmenti arhivske građe mogu se koristiti i za edukaciju, a savremeni načini komunikacije nam čak omogućavaju interaktivnu razmenu materijala i informacija.
Ovim rečima, za "Novosti", značaj digitalizacije sumira Radoslav Zelenović, koji je prošle nedelje završio mandat na mestu upravnika Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

- Iz sadašnjeg primera moramo steći potpunu svest da nismo sigurni kada će nam zatrebati sve što je ikada stvoreno. Recimo ono što je zabeleženo na pokretnim slikama, a što seže 120 godina unazad, potrebno je mnogo češće nego što mislimo. Kada sam učestvovao u izradi raznih serijskih programa o Prvom ili Drugom svetskom ratu bilo je važno što smo imali pokretne slike da potkrepimo to. Arhiv Radio-televizije Srbije je ogroman i pohranjena je velika građa koja je korišćena u naučnom, školskom i drugim programima. Nadam se da je sve to dobro sačuvano, jer se sada ukazala prilika da možda deo te građe pomogne da prevaziđemo stanje u kojem smo se našli - kaže Zelenović, dodajući da se digitalizacijom omogućava dostupnost arhiva stručnoj i široj javnosti. - Digitalizacija je pokušaj da ne strepimo nad onim što je stvoreno jer kulturno dobro je neobnovljiv resurs. Kada nestane četvorojevanđelje iz 16. veka, slika ili partiture nemoguće ih je obnoviti. Digitalizacijom će ta dela biti prevedena u drugi oblik, čime će im se dati status večnosti, koji će koristiti mnoge buduće generacije.

Proteklih godina Audio-vizuelni arhiv bavio se zaštitom građe Akademije koja obuhvata osetljive i dragocene materijale: stare i retke knjige, pisma, povelje...

- Akademija ima ogromnu izdavačku delatnost koja postoji od njenog nastanka. Prošle godine digitalizovali smo sva izdanja objavljena od 2016. do 2006. godine što je blizu 86.000 strana. Ove godine ćemo verovatno početi sa digitalizacijom izdanja iz sredine 19. veka do druge polovine prošlog veka. Takođe, tokom šest meseci 2019. digitalizovano je oko 187.000 strana građe različite vrste i složenosti - ističe Zelenović. - U dogovoru sa Akademijom ostaću do kraja godine u Audio-vizuelnom arhivu kako bih sakupio građu, od pokretnih slika i audio-zapisa iz RTS, Kinoteke i Filmskih novosti do svih novina koje imaju arhive. Pokušaću da se od građe koja se odnosi na Akademiju, a kroz akademike i razne muzičke, scenske i likovne događaje, napravi digitalna karta ili slika SANU. Tako ćemo svima omogućiti da kada zažele da izuče nekog od 1.400 dosadašnjih akademika mogu da prođu kroz njihovo naučno ili umetničko stvaralaštvo. Publika će moći da vidi šta je sve akademik napisao i objavio, šta je govorio o sebi i svom radu, kao i ogroman materijal iz štampe koji prati njegov život.

PROŠIRENjE KAPACITETA

SVE na čemu je do sada Zelenović radio, a čime će se ubuduće baviti novi upravnik akademik Aleksandar Kostić, postaće uskoro u potpunosti dostupno javnosti.

- Upravo se radi na proširenju kapaciteta servera na kojima se čuva digitalizovana građa i pitanje je vrlo bliske budućnosti kada će tome moći da se pristupi. Ipak, pre toga potrebno je, pored same digitalizacije, omogućiti da se stari dokumenti ne samo vide nego i pretražuju kako ceo posao ne bi bio uzaludan. Da bi se to postiglo potrebno je dokument "prevesti" tako da se na ekranu vidi kako izgleda u originalu, uz ponuđen način da se pretražuje kako bi do kraja bio iskorišćen - zaključuje Zelenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije