UZBUDLjIV martovski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće hitovi sa ovogodišnjeg Festa, ali i dokumentarna produkcija Đoke Bogdanovića, retrospektiva Kirka Daglasa, antologijski francuski filmovi iz šezdesetih godina u programu "Frankofonija"...

Sećanje na jednog od prvih srpskih filmskih producenata povodom 160 godina, Kinoteka će započeti večeras, u tri termina (od 17, 19 i 21 sat), u kojima će biti prikazani Bogdanovićevi filmovi iz 1913. i 1914. godine, sa scenama iz Drugog balkanskog rata, a videćemo i "Veliku pijacu" u Beogradu i druge dragocene dokumentarne zapise.

Do 15. marta (u terminu od 18 sati), u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivaće se apsolutni hit 48. Festa, film "Greh" Andreja Končalovskog, izuzetna rusko-italijanska koprodukcija o životu i delu čuvenog renesansnog vajara, slikara i arhitekte Mikelanđela Buonarotija.

U nekoliko narednih večeri naše filmofile očekuje još jedna ekskluzivna ponuda sa ovogodišnjeg Festa - do 14. marta (u 20.30 sati) na repertoaru će biti "Apokalipsa danas: Finalna verzija" Frensisa Forda Kopole, koji je uradio završni rez četiri decenije posle premijere kultne drame i misterije o paklu rata u Vijetnamu, remek-dela s kojim je 1979. osvojio dva Oskara, Zlatnu palmu u Kanu, četiri Zlatna globusa, tri nagrade BAFTA...

Tu je i program "Bili Vajlder na bis", u kojem će se od 16. do 18. marta ponoviti projekcije nezaboravnih hitova u režiji ovog velikana, kao što su "Bulevar sumraka", "Apartman", "Neki to vole vruće"..., koji su obeležili istoriju svetskog filma.

Đoka Bogdanović