FILM Srdana Golubovića "Otac", koji je otvorio 48. Fest, dobio je dve nagrade na 70. Berlinskom festivalu - nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

"Otac" je pre nekoliko dana, u okviru programa "Panorama", imao svetsku premijeru na Berlinalu. Publika je emotivno odreagovala na Srdanovu "dirljivu priču o nepravdi" i nagradila ga najvećim brojem glasova u konkurenciji 36 filmova iz celog sveta.

Priznanje Ekumenskog žirija za dramu "Otac", u vrednosti od 2.500 evra, dodeljuje se "rediteljima koji u svojim filmovima promovišu najviše duhovne i ljudske vrednosti".

Golubović je istu nagradu dobio 2013. za film "Krugovi", koji je prikazan na 63. Berlinalu u selekciji "Forum", a u istom programu 2007. prikazana je njegova "Klopka".

Glavni junak filma "Otac" je čovek kome su zbog siromaštva oduzeli decu. Odbačen i ponižen, kreće na putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, s kraja na kraj zemlje.

Glavnog junaka, oca Nikolu, igra Goran Bogdan, dok su u ostalim ulogama Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić...

Golubovićev "Otac" će se od četvrtka, 5. marta, naći na redovnom bioskopskom repertoaru.