PRE dvadeset godina Sofi Kinsela osvojila je srca čitateljki širom sveta svojim debitantskim romanom "Tajni svet snova jedne kupoholičarke". Junakinja romana, Beki Blumvud, vedra i zabavna novinarka koja savetuje druge kako da troše novac, a sama upada u finansijske zavrzlame, privukla je pažnju čitalaca. Posle ovog, postala je junakinja još sedam bestselera: "Kupoholičarka u inostranstvu", "Kupoholičarka staje na ludi kamen", "Kupoholičarka i sestra", "Kupoholičarka i beba", "Mini-kupoholičarka", "Kupoholičarka u Holivudu", "Kupoholičarka spasava stvar". I najnoviji, deveti roman serijala, "Božić kod kupoholičarke", kod nas je objavila "Laguna". Beki je 2009. oživela i na filmskom platnu: u filmu "Ispovest kupoholičarke" glavne uloge tumače Ajla Fišer i Hju Densi.

Sofi Kinsela je napisala još devet romana, takođe svetskih bestselera među kojima i "Umeš li da čuvaš tajnu?", "Bogomdana domaćica", "Sećaš me se?", "Devojka iz dvadesetih"... Njene knjige su prevedene na 40 jezika, a u 60 zemalja prodate u više od 40 miliona primeraka. Veoma je popularna i u Srbiji, a na početku razgovora za "Novosti", Kinsela nam je otkrila da bi volela da dođe u Beograd.

- Želim da se čitaoci zabavljaju dok čitaju moje knjige, da se opuste i zaborave na svoje nevolje - iskrena je Sofi Kinsela. - Želim da ih nasmejem, da "gutaju" stranicu za stranicom i da, na kraju, budu zadovoljni ishodom priče.

o Da li ste se ikad zapitali zašto mnogo žena obožava vaš serijal o kupoholičarki?

- Beki je veoma zabavna i simpatična. Naravno da i ona ima svojih mana, ali ih iskreno prihvata. Često pravi pogrešne poteze i zbog toga zapada u probleme. Ali, ona te probleme rešava optimizmom i domišljatošću i mislim da je to razlog zašto se moji čitaoci lako poistovećuju sa njom.


o Kako pronalazite ideje za svoje romane?

- Ideje mi stalno dolaze - neke su dobre, druge su smeće! Volim da razmišljam o onome što vidim u svakodnevnom životu, bilo da je to kupovina, ili dug, ili problemi sa mentalnim zdravljem tinejdžera. Šetam se sa "radarima" podešenim za priče. Ponekad dođem do nekog mesta i pomislim: "Moram da pišem o ovome."

o I vi ste kao i Beki bili finansijski novinar, odnosno stručnjak za kupovinu. Koliko je vaših osobina u njenom liku?

- Polazište za moje likove su ljudi iz stvarnog života. Trudim se, međutim, da ih bukvalno "ne uzmem i ubacim" u knjigu. U svim mojim junakinjama svakako da ima malo mene. Najčešće je to neka od mojih mana, kao što je moja opsesivna priroda ili moje uverenje da kupovina džempera sa popustom od 50 odsto definitivno štedi novac. Obožavam da čitam knjige u kojima mogu da se poistovetim sa glavnim likom i to pokušavam da postignem i u svojim romanima. Trudim se koliko mogu da svoje junakinje prikažem na najiskreniji i ispovedniji način, jer su tek onda njihove borbe iskrene i stvarne.

o Da li više uživate dok pišete o kupoholičarki Beki ili u likovima iz drugih romana?

- Junakinje mojih romana veoma su različite. Volim čiste i sveže horizonte samostalnog rada i osećaj da mogu da uradim sve. Stvaram likove koji mi se dopadaju i igram se raznim idejama. Kupoholičarkin svet je divan, podseća na druženje sa starim prijateljima, ali ima mnogo toga u pozadini i toga sam svesna. Dakle, zaista je divno prelaziti između ta dva sveta, osećam kao da su to potpuno različiti načini pisanja.


o U "Božiću kod kupoholičarke" Beki se mnogo promenila, kao da je odrasla i sazrela...

- Prošla je razne životne faze i prilagodila se savremenom životu. Sada pokušava etički da kupuje. Ali, ostala je ista ona Beki, koja i dalje upada u probleme. Ima ona svoje mane, ali i mnogo kvaliteta koji nadahnjuju. U odnosima sa porodicom i prijateljima, Beki i dalje osvaja svojim optimizmom i dobronamernošću. Moglo bi se reći da je genijalan njen način rešavanja problema. Uvek se trudi sve da uradi najbolje što može, samo ponekad to napravi "požar" i stvori mnogo komplikacija.

o Da li ste ispunili sve svoje profesionalne želje?

- Neverovatno sam srećna što mogu da budem pisac sa punim radnim vremenom. Kada ne pišem knjige, pričam o njima u intervjuima, odlazim na događaje i družim se sa mojim divnim čitaocima. Čim završim roman, odmah razmišljam o sledećem.

o Koji je najteži deo vašeg posla?

- Najgore je kada pišem deseto poglavlje i pomislim: "Hoću li ikada napisati ovu knjigu?". Biti pisac je prilično samotan posao, a ponekad bih volela da budem deo tima. Međutim, volim da budem pisac i ne mogu da zamislim da radim bilo šta drugo.


o Pisali ste prvo pod svojim pravim imenom Madlen Vikam, tek kasnije ste uzeli pseudonim Sofi Kinsela. Posle toliko godina da li ste više Sofi ili Madlen?

- Obožavam knjige koje potpisujem kao Sofi Kinsela. Kao da imam još jedan identitet. Možda ću još pisati kao Madlen Vikam, ali zasad to ne planiram.

o Nova "Kupoholičarka" je kod čitalaca, pišete li novi roman?

- Neće biti o Beki i bojim se da je to sve što sada mogu da kažem!

NIJE LAKO SA PETORO DECE

o NIJE lako biti uspešan pisac i majka petoro dece. Kako to postižete?


- Imam dovoljno sreće da mogu da radim kod kuće, iako to može da stvori izvesne probleme. Ponekad nije lako da zaustavim posao koji se preliva u porodični život. Još teže je kad me zaokupi pisanje, jer počinjem da živim u izmišljenom svetu! U kuhinji sam sa porodicom, a mentalno sa svojim likovima. Na svu sreću, moj suprug Henri je na to navikao i preuzima kuvanje kad padnem u trans, ili žurim da napišem neki dijalog. Kad završim knjigu, čini mi se kao da sam položila ispit i vraćam se u porodični život do sledećeg romana.


UZBUDLjIVI FILMOVI

o JOŠ jedan film, "Umeš li da čuvaš tajnu", rađen po vašoj knjizi, započeo je svoj bioskopski život. Da li vam se dopada?


- Neverovatno je videti kako se moje knjige pretvaraju u filmove! Dosta je neobično kada se reči koje ste napisali u svojoj kući pretvore u stvarne knjige - ali videti svet koji ste stvorili kako oživljava je još uzbudljivije. Aleksandra Dadario i Tajler Hošlin imaju sjajnu hemiju na ekranu, odlično glume i mnogo je zabavnih i smešnih scena.