PREMINUO MILAN TUCOVIĆ: Čarobne vizije blagorodnog umetnika

Novosti Online

petak, 02. 08. 2019. u 11:09

ПРЕМИНУО МИЛАН ТУЦОВИЋ: Чаробне визије благородног уметника

Milan Tucović Foto I. Marinković

U Beogradu iznenada preminuo prvorazredni srpski slikar i vajar Milan Tucović (1965-2019). Đorić: Odmah prepoznat u svetu Danilov: Bio je slikar prizora

NAJKRAĆI put do božanstva je umetnost, jer tako najlakše uspostavljamo vezu sa onim što se nalazi iza ovog sveta. U poslednjem razgovoru, za "Novosti", uoči prošlogodišnjeg Uskrsa, ovako je govorio umetnik Milan Tucović, koji je u petak, u 54. godini, zauvek zakoračio u ono što je iza ovog sveta.

U njegovom beogradskom ateljeu izdalo ga je srce, samo dan pošto se vratio sa likovne kolonije u Istri. Nema ni mesec dana otkako je stigao iz Japana, gde je imao izuzetno uspešnu izložbu.Milan Tucović je bio jedna od najuzornijih pojava na našoj likovnoj sceni - smatra Dejan Đorić, likovni kritičar našeg lista. - Slikar, akvarelista, crtač i diplomirani vajar, ostvario je potpuno nov tip umetnosti u našoj figuraciji, između fantastičnog i srednjoevropskog realizma. Bio je odmah prepoznat u svetu, a neke njegove slike nisu najbolje, već čarobne.

PROČITAJTE JOŠ - Milan Tucović: Nedostaje nam osećaj zajedništva


Vajar prema obrazovanju (Fakultetu primenjenih umetnosti završio je u klasi Nandora Glida i Vojislava Vujsića), slikar po opredeljenju, voleo je i da piše, diskutuje, crta, pravi grafike, struže, brusi... Pričao je da je voleo umetnost kao takvu, još od najranije mladosti. Rođen je u Požegi 13. septembra 1965. godine, a već sa nepunih deset godina modelovao je prve glave od gline koju je skupljao po gorobiljskim potocima.

Kao takvog dečaka, seća ga se pesnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, sa kojim je odrastao u Požegi:

- Bio je potpuno posvećen crtanju i čitanju poezije, a u tajne umetnosti uputio ga je vajar Velimir Karavelić, tadašnji profesor gimnazije. Već na tim ranim, dečačkim crtežima mogli su da se osete njegova fina priroda i bogomdani talenat. Tucović je bio slikar prizora, drugačije uobličene stvarnosti. Njegovo slikarstvo se upravo nastavljalo na slikarstvo Miće Popovića, koji je takođe bio slikar prizora, i koji je na početku podržavao Tucovićev rad.

Prema mišljenju Danilova, Tucović je uspeo je da reafirmiše sliku i da na slikarskom polju izgradi kompleksne figurativne vizije:

- Ne samo da je bio veliki umetnik, Milan je bio i blagorodan čovek. Nisam upoznao umetnika sa toliko prijatelja iz književnog, pozorišnog, filmskog, pa čak i umetničkog sveta - zaključuje sagovornik.

Pre nego što je upisao fakultet, vojsku je služio u Ohridu, gde su ga opčinile freske na srednjovekovnim crkvama, a kada je bio pred kraj studija, odlazak u Veneciju i susret sa platnima Ticijana bio je presudan za to što se opredelio da četkama i bojama počne da stvara čaroliju. Veliki uticaj na njegov likovni izraz imali su pisci (posebno pesnici) i filmski stvaraoci. Cenio je Bunjuela, Bergmana, Tarkovskog, Paradžanova...

Bio je zanesen Cvetajevom, Ahmatovom, Pasternakom, Mandeljštamom, Harmsom, ali i Tolstojem, Dostojevskim, Čehovom... Našim Mešom i Crnjanskim. Pored ruske, voleo je poljsku i grčku poeziju. U ateljeu mu je uvek bila neka dežurna knjiga, a stihovi su mu se, kako je govorio, vraćali i u snovima.

Neki od tih književnih junaka, kao Majakovski, ili Ljilja Brik, našli su se i na njegovim slikama, ali je likove za svoj lični film, koji se razvijao na platnima bogatog opusa ovog slikara, nalazio među buntovnicima, snenim ženama, radnicima, tragičnim ili poetski zanesenim figurama. Nalazio ih je među prijateljima, poznanicima, a nekada i u svetu filma, muzike...

Iza njega su ostale ćerke Jovana i Bojana, koje je dobio u braku sa Milom Kolarević. Starija je krenula očevim, umetničkim stopama.

Komemoracija povodom smrti Milana Tucovića biće održana u ponedeljak, 5. avgusta, u podne, u Skupštini grada Beograda. Sahrana je zakazana za 14 časova u Aleji zaslužnih građana, na beogradskom Novom groblju.

DELO SEBE ČUVA

ČESTO sam zamišljao situaciju u kojoj me nema, a neko rasprema tavan, podrum, kuću i izbaci moja dela pored kontejnera. Nailazi poštar, ili Ciga, i kaže: "U što je ovo dobro, moram da ponesem ženi." To je veća zaštita rada nego trenutno prisustvo u muzeju. Više volim da me naknadno u muzej ubace nego da me naknadno izbace. Ako uspete da za života napravite bar nekoliko dela koja će narod, zajednica, prepoznati kao svoje vrednosti, sačuvani ste - ispričao je Tucović u razgovoru za "Novosti".

GUBITAK ZA SRPSKO SLIKARSTVO

POVODOM iznenadne smrti slikara i vajara Milana Tucovića, u lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja, ministar Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima njegovog dela:

- Pamtićemo ga kao jedinstvenog slikara mirne atmosfere i zaustavljenog vremena. Njegovi modeli koji su nas gledali direktno, bez ograda, nastaviće sa slika da nam šalju poglede dočaravajući miran svet Tucovićeve mašte. Sa njim su savremeno srpsko slikarstvo i vajarstvo izgubili značajnog predstavnika.

ZORAN VELIMANOVIĆ: PRUŽAO MAKSIMUM

JOŠ ne mogu da verujem, deluje mi kao da sanjam. Svi ljudi imaju puteve, koji su određeni. Milan je svoj završio, a naše je da nastavimo dalje i radimo kao da je on tu. Čovek mora da pruži svoj maksimum da ispuni misiju, a Milan je uradio i više od toga. Umeli smo, kada svi negde odu, da sednemo i pričamo. Sećam se poslednje zajedničke izložbe u Užicu, kada smo rano ujutru pred otvaranje razgovarali uz kišu, delili energiju i razmišljanja i krali trenutak večnosti.

ŽELjKO ĐUROVIĆ: BIO JE VRHUNSKI

VRLO me je potresla vest. Niko nije očekivao. Širio je optimizam, radost i uvek je imao zanimljive priče. Dao je svim slikarima na značaju, jer je u svemu, i kad govori i kad slika, bio vrhunski. Podigao je nivo umetnika i popravio sliku o njima. Kao kreativac, bio je na visokom nivou, i zaista je šteta što je otišao u najboljim i stvaralačkim i životnim godinama. Našu grupu "Fantastičnih šest" je ovo izbacilo iz koloseka, jer smo imali dobre i lepe planove.

VLADIMIR DUNjIĆ: CENTRIFUGALNA SILA

ZA ceo krug figurativnih slikara bio je neka vrsta centrifugalne sile. Slikari su odvojeni od sveta u ateljeima, a Milan je uvek pokušavao da nas objedini, sastavi da pravimo zajedničke projekte. Borio se da sačuva figurativno, štafelajno slikarstvo, odnosno klasični pristup likovnoj umetnosti, koji nestaje. Upravo zbog toga je njegov odlazak nenadoknadiv. Ko zna koliko još stvari u kosmosu treba da se dogodi, koliko zvezda da se poklopi, da bi se ponovo jedan takav talenat pojavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Неко

02.08.2019. 14:00

Отишао је велики уметник, јединствен и непоновљив.

kele

04.08.2019. 13:38

Na zalost,otisao je najbolji covek koji je hodao zemljom.Ostace u nasim mislima,preko njegovih slika,za ceo zivot.