PRESTIŽNA nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine pripala je pesniku Aleku Vukadinoviću za zbirku "U vatri se bog odmara" ("Konras", Beograd i Kulturni park Kovionica, Kutlovo) i profesoru dr Milu Lomparu za knjigu "Crnjanski - biografija jednog osećanja" ("Pravoslavna reč"), koji su sa po 20 glasova "podelili" priznanje. Veliki žiri "Večernjih novosti" po 31. put okupio je čak 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara, koji su predložili ukupno 109 knjiga.

Podnoseći izveštaj o radu žirija, novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade, podsetio je da je svaki član žirija mogao da izabere po pet knjiga, a rok za predaju glasova bio je 4. februar:

- Do tog datuma stigao nam je i izbor Draška Ređepa, koji nam je poslala njegova porodica. Bilo je to poslednje što je ovaj vrsni esejista i kritičar, koji je preminuo 29. januara, stigao da napiše. Iz poštovanja prema njegovom delu i naklonosti prema "Mešinoj" nagradi, u čijem je žiriju pune tri decenije, uvažili smo njegove predloge i svrstali ih uz ostale.

Pročitajte još - NAGRADA "MEŠA SELIMOVIĆ": Poslednji glasovi Velikog žirija

Izjašnjavanje članova Velikog žirija trajalo je punih 15 dana, na stranicama "Večernjih novosti", pred očima najšire čitalačke publike, što ovakav način izbora čini jedinstvenim i atraktivnim.

Laureat Alek Vukadinović Foto Ž. Knežević

Laureat Alek Vukadinović, koga je bolest sprečila da prisustvuje proglašenju, poslao je pismo zahvalnosti u kojem je naveo:

- Meša Selimović se izjašnjavao kao Srbin. Jedan od najvećih srpskih pisaca od kako postoji srpska književnost. Izražavao se pitijski, gnomski, književno i filozofsko preplitali su se u svakoj njegovoj reči. Bio je živi mudrac. Posle više knjiga pripovedaka, u srpsku književnost su prosto banuli romani "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Književna remek-dela, koja su proslavila kako pisca tako i srpsku književnost. Ta slava i dalje traje i ne nazire joj se kraj. Zato se svaki dobitnik ove nagrade, kao i ja, jedan od ovogodišnjih dobitnika, oseća ovenčan ovim priznanjem, kao osijan.

Branislav Đorđević, Dragan Bogutović i Profesor dr Milo Lompar

Napominjući da je sa radošću primio vest da je dobio nagradu koja nosi ime velikog pisca Meše Selimovića, Lompar je rekao:

- Pored moje lične radosti, naročito mi je bilo drago što je svetlost javne pažnje pala na Miloša Crnjanskog, jer je na delo najvećeg modernog srpskog pisca često - sa rđavih i gorih razloga - padala tamna senka naše javne pažnje. Drago mi je i zbog izdavača, "Pravoslavne reči" iz Novog Sada, kao i zbog okolnosti da je ovo prva knjiga naučne, kritičke književne esejistike koja je dobila ovu nagradu. Tako je odato priznanje istrajnom radu brojnih proučavalaca koji unapređuju naša znanja o književnoj umetnosti kao umetnosti najtananijih osećanja i misli: večno zaokupljenih čovekovim mestom u svetu.

Nagrada, koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, povelje i novčanog iznosa, biće uručena sledećeg meseca na svečanosti u Narodnom pozorištu.


BIOGRAFIJE

Alek Vukadinović, rođen 1938. u Milovancu kod Peći, školovao se u Andrijevici i Beogradu, u kome stalno živi od 1956. Objavio je knjige pesama "Prvi delirijum", "Kuća i gost", "Tragom plena i komentari", "Daleki ukućani", "Ukršteni znaci", "Ruža jezika", "Pesnički atelje"...

Milo Lompar, rođen 1962. u Beogradu, istoričar je književnosti, profesor Srpske književnosti 18. i 19. veka i Kulturne istorije Srba na Filološkom fakultetu i Istorije srpske kulture na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Predsednik je Zadužbine Miloša Crnjanskog - kome je posvećena i nagrađena knjiga. Objavio je četiri monografije o delu Crnjanskog.