PREDSTAVA O DISU: Vedrina ukletog pesnika

V. STRUGAR

02. 03. 2018. u 19:43

ПРЕДСТАВА О ДИСУ: Ведрина уклетог песника

Boban Skerlić i Sergej Trifunović Foto N. Skenderija

Poetska drama Aleksandra Jugovića na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Trifunović: Vladislav Petković je živeo to što je pisao

POSLEDNjIH nekoliko sati u životu Vladislava Petkovića Disa pre potonuća broda "Italija", ispunjenih sećanjima i košmarom, tema su novog naslova Beogradskog dramskog: poetska drama Aleksandra Jugovića "Utopljena duša" (u režiji Bobana Skerlića) premijerno će biti izvedena 6. marta.

Pročitajte još: Skerlić: Dis je živeo u društvu i zagrljaju smrti

U ulozi tragičnog pesnika, autora besmrtnih stihova ("Možda spava", "Tamnica", "Nirvana") gledaćemo Sergeja Trifunovića.

- Čim sam čuo da je reč o Disu, pristao sam! Bio je to izazov iz više razloga. Ostalo je nekoliko dana do premijere, a na tekstu smo do juče radili. Počinjem da se zaljubljujem u predstavu, što je za mene sasvim siguran znak - ističe Trifunović, koji je na Crvenom krstu odigrao i prvu svoju predstavu "Slobodna teritorija", kasnije i "Audijenciju".

Pročitajte još: “MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR": Saša Vukić pobednik treće festivalske večeri

Na pitanje da li mu je "ukleti pesnik" nesvakidašnje sudbine, neshvaćen i nepriznat za života, bio posebna inspiracija ne samo zbog svojih vanserijskih stihova, Trifunović odgovara:

Sergej kao Dis

- Ne znam zašto baš Dis... Još tragam za tim čovekom, uvek iznova o njemu saznajem nešto novo i oprečno. Nemam odgovor šta je posebno "spektakularno" u ovoj ličnosti. Za mene je fantastičan momenat i kako se venčao. U životu pesnika još je puno bizarnih detalja. I puno tragedija: u kući mu je umrlo čak devetoro najbližih članova. A opet, na svim slikama deluje nasmejano. Ima neke vedre oči, ne vidim ništa od tog unutrašnjeg mraka u njegovom liku. Živeo je to što je pisao. Zaista je bio "ukleti pesnik" - kao da je sam tome težio i takvu sudbinu prizivao...

ANSAMBL

U PODELI su i Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Dramaturg je Kristina Đuković, scenograf Nemanja Petrović, kostimograf Tatjana Radišić, dok je scenski pokret bio zadatak za Mariju Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije