Buđenje Stupice

V. STRUGAR

26. 05. 2017. u 19:30

Буђење Ступице

Teatar "Bojan Stupica" Foto P. Mitić

Posle dve godine od zatvaranja, sudbina čuvene scene JDP postala izvesnija. Tamara Vučković: Uskoro ćemo imati idejno rešenje

GRAD Beograd se, konačno, upisao kao vlasnik scene "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog - vest je koja je obradovala sve poklonike pozorišne umetnosti, jer ovaj prostor nije u funkciji od septembra 2015. godine.

Kako se navodi, JDP je dobio novac od resornog Ministarstva i Grada Beograda da "pokrene izradu Idejnog i Urbanističkog projekta". Ova dva dokumenta trebalo bi da budu gotova do kraja godine, a početkom sledeće će se raspisati javna nabavka za glavni projekat. Takođe, pominje se i da bi rekonstrukcija "Stupice" mogla da počne krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

- Čekali smo da se završe ti administrativni postupci i reši pitanje vlasništva, da bismo mogli da počnemo dalju pripremu za ostvarenje temeljne obnove objekta - ističe Tamara Vučković Manojlović, direktor JDP. - Veoma sam zadovoljna što je to postignuto i uskoro ćemo imati idejno rešenje. Na toj sceni su odigrane neke od naših najznačajnijih predstava, ona nam veoma nedostaje. U međuvremenu, morali smo da promenimo, pre svega, umetničku strukturu JDP. Jer, sada radimo predstave za Veliku i veoma malu, Scenu "Studio". Inače, jedan deo naslova je sa "Stupice" prebačen na Veliku scenu, neke su u "Studiju", a one starije više se ne igraju.

Teatar "Bojan Stupica" svečano je otvoren 19. decembra 1969. godine, pod nazivom Novi teatar, u neposrednoj blizini JDP. Projekat ove scene uradio je arhitekta, reditelj i tadašnji direktor JDP Bojan Stupica. Prva izvedena predstava bila je Sartrova "Kin ili Košmar i genije", u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija. Posle smrti Bojana Stupice (u maju 1970) scena je dobila naziv Teatar "Bojan Stupica".

- Mogu samo da se radujem zbog ove vesti, jer čekanje toliko dugo traje da smo već izgubili nadu - kaže glumački bard Miša Janketić. - Ali tako je bilo i sa JDP, pa se ipak, na kraju, sve završilo. Lično, veže me mnogo uspomena jer sam sa Bojanom Stupicom učestvovao u stvaranju tog teatra. Igrao sam mnogo na obe scene, a neke od najznačajnijih predstava ostvario sam upravo na "Stupici". Između ostalih, "Tramvaj zvani želja" i "Mrtve duše", koje su godinama ostale na repertoaru.

foto N.Skenderija

U Teatru "Bojan Stupica" je postavljeno više od sto premijera. Među njima su "Buba u uhu", "Balkanski špijun", "Ruženje naroda u dva dela", "Skup" ...


OBNOVE ZDANJA

ZGRADA Teatra "Bojan Stupica" renovirana je nekoliko puta. Prvo su urađene spoljne i unutrašnje promene 1987, dve godine kasnije postavljen je mural Slobodana Jeftića Pulike na fasadi prema parku Manjež, a onda su pred otvaranje nove zgrade JDP u "Stupici" zamenjena sedišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije