Stakleni zid na tvrđavi?

M. KRALj - D. MATOVIĆ

10. 05. 2017. u 18:35

Autorka projekta rekonstrukcije srednjovekovnog grada Golubac obratila se pismom ministru kulture i Republičkom zavodu

Стаклени зид на тврђави?

Marija Jovin i njen projekat ,foto N.Fifić

SKELE na Golubačkoj tvrđavi, koja je u rekonstrukciji od 2014, upozoravaju da će još jedan rok za završetak obnove ovog važnog srednjovekovnog spomenika biti probijen. Gotovo od kada su počeli radovi, koje finansira Evropska unija preko austrijske razvojne agencije "Ada", za koje je kao izvođač izabrano beogradsko preduzeće "Ornament", a za stručni nadzor "Safež", ne prestaju sukobi oko toga kako se realizuje projekat arhitekte Marije Jovin, na osnovu koga je država dobila donaciju od 6,6 miliona evra.

Bez obzira na to što je projekat Marije Jovin dobio građevinsku dozvolu, Stručni savet Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture zatražio je novo idejno rešenje za revitalizaciju golubačke palate, koje su izradili Brana Stojković Pavelka i Dragoljub Todorović. Time je originalni projekat značajno izmenjen, bez ikakvih konsultacija sa autorom. Zbog toga je Marija Jovin uputila pismo Stručnom savetu i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.

- Da li ministar kulture zna da će, potpisujući Mere tehničke zaštite koje mu je dao Stručni savet Republičkog zavoda, na kraju dobiti objekat koji je pola srednjovekovna tvrđava, pola savremeni poslovni objekat - navela je Marija Jovin. - Ne sumnjam da iza svega ovoga stoje razlozi uvećavanja cene rekonstrukcije palate, ali sam sigurna da je svaka cena za ovakvu nerazumnu intervenciju prevelika. Ako se izvede, slika polustaklene palate, u Golupcu će biti slika Republičkog zavoda i njegovog Stručnog saveta.

Prema mišljenju našeg uglednog arhitekte i ova intervencija na njenom projektu, samo je nastavak neodgovornog ponašanja prema našoj kulturnoj baštini.

- Obijale su se srednjovekovne spojnice sa kula i fugovale čitave fasade. To je potpuno konzervatorski neprihvatljivo, jer se potire autentičnost i istoričnost originalnog izgleda kula - kaže Jovinova.

Njen projekat je, kako naglašava, menjan u dogovoru sa izvođačem i stručnim nadzorom, kako ističe isključivo u cilju povećanja cena i izvlačenja novca iz donacija. Smatra da je bila isključena iz donošenja odluka, jer je odbila sve dogovore "u četiri oka", zato što se oni protive njenoj profesionalnoj etici.

- Kada je u pitanju objekat palate, kao projektant sam odmah na početku rada izvođača, dostavila investitoru i stručnom nadzoru statičku dopunu projektantskog rešenja, kojim je rešeno fundiranje i pitanje mašinskih instalacija u suterenu, ali je stručni nadzor odbio da ga realizuje. Arhitekta Siniša Temerinski, koji je obavljao konzervatorski nadzor, smenjen je na zahtev Austrijske razvojne agencije, jer je tražio da izvođač radi po projektu i nije dozvoljavao da koristi cement, pa je Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda odredila Branu Stojković Pavelku, Dragana Todorovića i Snežanu Jejić za nadzor. Oni su prvim dopisom odobrili izvođaču korišćenje cementa.

Projekat Zavoda sa staklenom fasadom

Kako otkriva Jovinova iz računice izvođača vidi se da je rad sa cementom jeftiniji nego sa krečnim malterom, čime se na nivou cele tvrđave "štedi" oko 90.000 evra. Taj novac, tvrdi, ostao je "Ornamentu", umesto da bude utrošen na adekvatnu obnovu tvrđave.

- Temerinski je ukazao u svom izveštaju o toku radova, koji je uradio po nalogu Skupštine preduzeća "Tvrđava Golubački grad", i na izvlačenje para od donacije putem manipulacije sa količinama, koje obavljaju "Safež" i "Ornament", uvećavajući na nekim objektima količine i po pet puta i sakrivajući to novim fugovanjem - naglašava sagovornica. - Tokove novca neka istražuju organi kojima je to posao, ali smatram strašnom činjenicu da se tvrđava Golubac, koja je do ovih radova bila gotovo nedirnuta, uništava cementnim malterom, nestručnim zidanjem i obijanjem starih spojnica iz svih faza i ujednačavanjem izgleda novim spojnicama. A to je rezultat pogubnog koruptivnog uticaja građevinske mafije, kojim se gazi stručni i profesionalni odnos prema spomeniku.


NASILjE NAD SPOMENIKOM

- MOJ projekat za tvrđavu Golubac je urađen prema uslovima Republičkog zavoda i ima njegovu saglasnost - objašnjava Marija Jovin. - Primenjeni postupci su rekonstrukcija i konzervacija. Sada, posle izvedenih trideset odsto radova to se menja i pola palate se konzervira, novi deo se dodaje kao omalterisan, a drugi kao savremena fasada u staklu i to sa obrazloženjem da je potrebno više svetla za buduću namenu! Na kulama se obijaju sve fasade i potiru faze i sve ujednačeno fuguje, a na palati će se razdvajati staro i novo staklenom fasadom?! Ko dozvoljava ovakvu glupost i nasilje nad spomenikom?! U mom projektu nema nikakvih izleta u "savremene materijale", već se rekonstrukcijom zadržava slika srednjovekovnog objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Vigo

10.05.2017. 19:22

To su vam naši vajni Zavodi za zaštitu spomenika. Te ustanove jedva da nešto rade i pod njihovim okriljem su mnogi naši spomenici kulture osakaćeni.

mirko-g

10.05.2017. 19:46

Zašto se ne bi napravila ovakva fasada? Možda bi ljudi izdaleka dolazili da je vide, kao što se nekada išlo u cirkus, da se vidi žena sa bradom.

He he

11.05.2017. 08:14

@mirko-g - Nekada se islo u cirkus, a sada se gleda Evrovizija. Ali ovo sa staklenim zidom palate Despota Stefana Lazarevica je cirkus na kvadrat. Pa zar nemaju iste takve ostatke palate u malom gradu u Smederevu, da vide ti Zavodi kako je izgledala palata?. Ista bifora sa sedistima, vrlo slicna arhitektonska resenja... Kome je palo na pamet ovakvo izopaceno resenje sa staklenim zidom? Ili je to nesto onako evrovizijski moderno? Cak je suteren, sa stepenicama i dimnjacima od kamina za grejanje zatrpan!

Dragan

10.05.2017. 20:08

Ove navode hitno ispitati i pohapsiti odgovorne. Zdrav razum nalaze da se rekonstrukcija isorijskih gradjevina vrsi sto je moguce vise originalnim materijalima i samo restauracija,a ne nepovratno unistavanje istoriskog nasledja i fantaziranje sa modrnim materijalima. Nista novo u Srbiji. Mi smo u stanju da unistimo i ono sto nam drugi daju pare da popravimo. Neverovatno!

Лаки Топаловић

10.05.2017. 20:20

Не треба нама нико. Ова тврђава се одржала вековима "сама" и величанствена, да би је сада претворили у ругло.

Aleksandar

12.05.2017. 14:50

Срамота шта се ради у овој земљи.Дивња градња на споменицима културе.Да ли је могуће да ће ово дозволити стручњаци Завода за заштиту споменика културе?На фотографији ово изгледа скарадно.Прва асоцијација ...наполитанка.Ужас.

ana

12.05.2017. 15:57

@Aleksandar - Na žalost taj užas su smislili dvoje arhitekata Republičkog zavoda potpomognuti po pitanju vlage stručnim savetom arheologa zavoda. tako reći ujedinjenim snagama prevazišli su doktora Frankenštajna.

Golub

12.05.2017. 19:02

@Aleksandar - Staklena palata je vrhunski domet projektanata Republičkog zavoda i ne treba biti suviše kritičan. Shvatite to kao inkluziju. Glavni organizator je ADA, a stručni nadzor Safež i izvođač Ornament su izvršioci. Investitor-filolog bez razumevanja samo potpisuje račune koje poture izvršioci. Pošto je Safež uhvaćen sa rukama u cementnom malteru, a radi se o profesionalcima, prebacili su lopticu ograničenom Zavodu da on menja projekat i uvećava cene. Sada će neko morati da objasni divlju gradnju.

Istoricar

13.05.2017. 02:09

Inace, betoniranje srednjovekovne konstrukcije nije nista drugo nego njegovo trajno unistavanje. Tako preliven betonom, Golubac ce biti gotovo neupotrebljiv za nova naucna istrazivanja.

Jara M

13.05.2017. 10:53

@Istoricar - Upravo o tome priča projektant i to stalno upozorava, od početka radova. Projekat Marije Jovin je značio samo pokrivanje kula i njihovu zaštitu. Zato su uklonili i nju, kao autora projekta i arhitektu - konzervatorskog nadzora, jer su se protivili cementu i betonu. Posebno je nenadoknadiva šteta pričinjena obijanjem svih srednjovekovnih spojnica i ponovnim fugovanjem. To je urađeno da se sakrije stvarno zidanje i da može da se ukrade na obračunu. Time su zauvek uništeni svi istorijski podaci.

Голупчанин

13.05.2017. 12:45

Ово је срамота! Зашто држава ћути?! Зашто се чека да се злочин догоди па тек онда да јуримо кривца! Србијоооо пробуди се!

Gradište

13.05.2017. 14:11

@Голупчанин - Trebalo bi zakonom zabraniti evropske donacije za kulturnu baštinu. Jer, ako je javna tajna da takozvani implementatori moraju da vrate kući pola para od donacije, to može biti podnošljivo kod neke nebitne fabrike ili asfaltnog puta ili vodovoda u Velikom Gradištu... Ali ako se mutljavine rade na kulturnoj baštini, završava se na štetu jedinog vrednog što imamo. Sve će uraditi samo da maznu što više, a isfušerišu radove. Ovo što su uradili u Golupcu je zločin. A učestvuje i zavod u tome!

NOVOST

13.05.2017. 14:19

Vecernje novosti vec nekoliko godina prate aferu Golubacka tvrdjava, vec sam citao o tome. Vazno je da se ne odustane, jer samo istrazivacko novinarstvo dovede do istine, ako ne postoje nezavisna tuzilastva i sudovi. Rasvetlite do kraja, sta se tu desava?!!? Pa to je svetinja nad svetinjama naseg velikog Despota Stefana!

Завод?

13.05.2017. 15:27

Зар Републички завод за споменике не треба да ради конзерваторски надзор? То значи да води рачуна да се радови изводе по пројекту, бар тако пише у закону. А шта ради завод? Преправља пројекат без аутора? Ради други пројекат, за палату „још лепшу и старију“? Па то је сукоб интереса који министар културе мора да испита! Како је могуће да закон крши управо онај ко мора да га спроводи и контролише!? Министре, где сте? Правите се тасовац, тј. мртви?