IZLOŽBA EKVILIBRIJUM: Iz Luke Beograd u Veneciju

M. KRALJ

06. 04. 2017. u 23:46

Izložba "Ekvilibrijum" predstaviće osmoro domaćih savremenih umetnika u ateljeu Koste Kulundžića. Postavku čine i radovi naše tročlane reprezentacije na ovogodišnjem Bijenalu

ИЗЛОЖБА ЕКВИЛИБРИЈУМ: Из Луке Београд у Венецију

"St. George's victory" Kosta Kulundžić

PARISKI umetnik srpskog porekla Kosta Kulundžić otvorio je vrata svog beogradskog ateljea za prvu izložbenu "akciju" zasada tajanstvene asocijacije "Blanc/Blank", koja će se premijerno predstaviti sutra uveče postavkom radova osmoro autora mlađe i srednje generacije. Ovu izložbu u Luci Beograd (ulica Dunavska 86, drugi ulaz, četvrti sprat) činiće radovi naše tročlane "reprezentacije" na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji - Branislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, kao i Branislava Nikolića, Đorđa Stanojevića, Kolje Božovića, Aleksandra Todorovića i domaćina Koste Kulundžića.

U projekat je uključen i kustos projekta "Enklavija" (Enklavia) - kojim ćemo se na najvećoj svetskoj umetničkoj smotri predstaviti u paviljonu Srbije u parku Đardini - profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Nikola Šuica.

- Izložba "Ekvilibrijum", koja se organizuje u Luci Beograd, odnosno u ambijentu bivših stovarišnih ili poslovnih zgrada raznih tekstilnih, građevinskih i drugih firmi koje više ne postoje, jeste neka vrsta pionirskog poduhvata kojim asocijacija "Blank" želi da pokaže da se tržište može stvoriti i ovde kod nas, u Beogradu i Srbiji, uprkos raznim traumama koje smo imali - kaže, za "Novosti", Šuica, koji je i autor teksta za veb-katalog "Ekvilibrijuma".

Naziv "Ekvilibrijum" označava ravnotežu različitih stvari, a izložba je raznolik mozaik poetika i umetničkih domašaja i na njoj su zastupljeni i slikari i vajari, ali i oni koji rade objekte. Namera "Blanka" je upravo da objedini te različitosti.

- Danas je možda teže nego ikada naći neku vrstu ravnoteže - nastavlja sagovornik. - Nazivom "Ekvilibrijum" pokušao sam da nađem latinsku reč koja poput dijagnoze može da pomiri razne nevoljne ili zlosrećno postavljene okolnosti društvenog, ali ličnog života. Pošto su ovo društvo, a i kultura i umetnost u njoj imali prilično trnovit i traumatičan put, od više od 25 godina, pomislio sam - zašto umetnost ne bi imala drugačiji prilaz toj zakonomernoj vlasti novca, jednu drugačiju vrednosnu dimenziju. Zašto se ona ne bi ponudila ne samo esnafskim udruženjima sa galerijskom prodajom, već i širem, poslovnom krugu.

"Hromozom" Kolja Božović

Beogradska publika, međutim, neće videti dela kojim će se Šćepanović, Dragićevićeve i Zdravkovića predstaviti u Veneciji. Ali premijeru u Srbiji imaće slike i projekcije Milene Dragićević iz Londona.

- Posle Marine Abramović, ona trenutno u svetu dobija najviše pažnje među umetnicima koji se izjašnjavaju da su odavde - tvrdi Šuica. - Profesor je na londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti i stalno ističe svoje srpsko poreklo, iz Like. U postavci "Ekvilibrijum" biće dve njene slike i jedina je dama koja se našla u ovom izboru.

"Salon" Dragan Zdravković

ENKLAVIJA - UTOPIJSKA ZEMLJA

NAZIV izložbe kojom će se Srbija predstaviti na 57. bijenalu u Veneciji je, od prvobitnog "Enklava", evoluirao u "Enklavija".

- Reč je o izvedenici od Jugoslavija, natpisa koji stoji na našem paviljonu u Đardinima, koji je iz vremena Kraljevine Jugoslavije - objašnjava Šuica. - Enklavija je neka utopijska zemlja, teritorija koja je unutarnja, stvaralačka, mentalna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije