Moćni i izazovni vrtlozi stihova

V. N.

11. 02. 2016. u 15:48

Književni kritičari biraju knjigu godine (7): Do sada smo, računajući i današnji broj, objavili izbore sačinjene na osnovu mišljenja 28 članova Velikog žirija za dodelu nagrade "Meša Selimović", ali izrazitog favorita još nema na vidiku

Моћни и изазовни вртлози стихова

SAŠA RADOJČIĆ (Sombor)


1. "TELEGRAMI I MOLITVE", Tanja Kragujević ("Agora"
2. "ČISTINA", Ana Ristović ("Arhipelag")
3. "NEVIDLjIVA MESTA", Tomislav Marinković ("Povelja")
4. "O PASTIRU I KAMENU SA SEDAM OČIJU", Selimir Radulović ("Prometej)
5. "POGLED S TREMA", Petar Cvetković ("Tanesi)
Knjiga ogleda T. Kragujević pisana je saučesnički, sa snažnom ličnom notom. Tumačeći poeziju svojih savremenika, autorka govori jezikom koji je daleko od akademske suvoparnosti, jezikom u kome se pojmovi estetike i kritike pretvaraju u slike i figure. Poezija A. Ristović sučeljava se sa egzistencijalnim činjenicama i reaguje na njih u rasponu od otvaranja "prostora čežnje" do paradoksalnog razilaska sa "odsustvom svih razloga". Knjiga je manje mračna od prethodne, zato što je u njoj život obuhvaćen u širem spektru. Istančanih, nijansiranih i katkad nadrealnih slika, pesme T. Marinkovića već dugo čine pouzdanu vrednost savremenog srpskog pesništva. Najbolje su onda kada same sebe uvuku u svoje slike, stvarajući od njih blage, ali opojne vrtloge. S. Radulović ide poetičkom stazom na kojoj je prilično usamljen - religiozno obojene sadržaje svoga speva postavlja u stihove klasicističke fakture. Ako je građa njegovih knjiga pesama novozavetna sveta priča, njihova jezička atmosfera je himničkog, helenskog porekla. Život - to je ključna reč i osnovna tema nove pesničke zbirke P. Cvetkovića. Ta tema se razvija u dva toka: jednim koji sadašnjost povezuje s arhetipskim iskonom, i drugim koji pokazuje da sama sadašnjica ima snage da traje.


DUŠICA POTIĆ (Beograd)


1. "SAMA", Isidora Bjelica ("Laguna")
2. "DRVO ŽIVOTA", Kristina Kovač ("Laguna")
3. "JEDNOSTAVNE PRIČE", Lazar Ristovski ("Laguna")
4. "ONAJ DIS U MENI", Simon Simonović ("Tanesi")
5. "JASTUK OD MEMORIJSKE PENE", Rade Tanasijević (RTS)
Priče L. Ristovskog fiksiraju sasvim obične svakodnevne situacije, ali od onih koje u sebi kriju neku zamku, neki bizaran detalj. Raskorak između običnosti i zamke omogućio je autoru da otvori više misaonih i doživljajnih. Knjiga K. Kovač pripada žanru ljubavnog romana, dobrano proteranom iz modernog književnog senzibiliteta. Dodajmo tome i da je roman pitak, što ga ne preporučuje aktuelnom ukusu takođe, i dobićemo kompletan paket za razbijanje predrasuda. Ozbiljan pesnik za odrasle čitaoce, R. Tanasijević, objavio je zbirku priča za decu. Shodno zahtevima žanra, izbegava pripovedne i stilske komplikacije, ali opet pokazuje da je dobra književnost: dobra književnost, bez obzira na namenu, tj. da dobru knjigu za decu mogu sa zanimanjem i uživanjem čitati i stariji. S. Simonović objavljuje zbirku zapisa o pesmama i srpskim pesnicima. Autor je nekonvencionalnost ispoljio i u žanrovskom sklopu knjige, sastavljene od zapisa različite forme, do fragmenata autobiografske prirode. I. Bjelica se novim romanom vraća na početak, na prve prozne zbirke, a u njima je ispoljila i zavidan umetnički talenat. I opet se usmerava na neke obično-neobične životne okolnosti, na svakodnevicu viđenu iz iskošene pozicije jednog retkog dara i duha.


TATJANA LAZAREVIĆ MILOŠEVIĆ (Smederevo)


1. "STARAC I PESME", Slobodan Zubanović (NB "Stefan Prvovenčani")
2. "KLINASTO PISMO", Laza Lazić ("Arka")
3 "ATAKA NA ITAKU", Mirko Demić ("Agora, GNB "Žarko Zrenjanin")
4. LA SANS PAREILLE, Milisav Savić ("Agora")
5. "GROZNICA I PODVIG", Tihomir Brajović ("Geopoetika")
U lirskoj zbirci S. Zubanovića urbani eksterijeri, vidici i sokaci, skučeni enterijeri - male kućne tamnice u kojima jedinka opstaje kao poprište bitke između haosa i reda, apsurda i smisla traženog u znakovima pesme i ljubavi - osnova su za čas rezignirano, čas buntovno suočavanje sa prolaznošću. U knjizi L. Lazića polifonom orkestracijom lirskih glasova kroz 50 pesama/pevanja. Bujični tok metafora, simbola, sledi jedinstvenu refleksiju o sudaru materijalnog i duhovnog egzistencijalnog načela koji suštinski određuje lik čoveka raspetog između ovozemaljskog i astralnog, istorijskog i vanvremenog.

Pripovedna zbirka M. Demića znak je da je srpska književnost dozrela za estetičku sublimaciju ratova devedesetih kroz originalne narativne strategije koje grade višeslojnu semantičnost i uspešno apsorbuju i nadograđuju tradiciju naše i svetske antiratne književnosti. "Celofanski ljubavni omot" u romanu M. Savića ne skriva, već, naprotiv, još snažnije ističe da "rat je ogoljenost sveta. Prilika da sva čudovišta izrone iz hadskih prostora, iz utrobe zla." Lepota Toskane i renesansne Firence, sen idealne drage tek je deo teške i surove igre prerušavanja, opasnog karnevala zla i destrukcije. U svojoj studiji T. Brajović suvereno pokazuje da se u fenomenu erotskog može sagledati sva širina amplitude u kojoj se javlja Andrićev koncept ljudskog bića. Tumačenja Andrićevih pripovedaka i romana metodološki su precizno profilisana, hermeneutički pouzdana i pažljivo dokumentovana.

MILICA MILENKOVIĆ (Svrljig)


1. "SRBIJA U DUBOKIM VODAMA", Zoran M. Mandić ("Zavetine")
2. "VIDLjIVO I POTOM / PODVEZICE ZA GLAS", Slobodan Lazović (UKS)
3. "VIZANTIJSKI VIŠEBOJ", Aleksandar Marić (CTKS, Svrljig)
4. "ZID", Stojan Bogdanović ("Apostrof", "Nais-Print") Beograd/Niš, 2015.
5. "CINOBER", Srba Ignjatović (Fondacija "Solidarnost Srbije")
Predložene knjige iz oblasti poezije ukazuju na osobenost i originalnost svakog od pojedinačnih dela. I kada su to angažovane zbirke ("Srbija u dubokim vodama", "Zid", "Cinober") one svojim transponovanjem značenja i poetskim uznošenjima, kreativno angažuju i uznemiravaju onoga ko se prihvati čitanja. Duh pesme, poezija, položaj pesnika, stradanje - neke su od tema u ovim knjigama stavljene u kalup naše duhovno osiromašene stvarnosti. Istim temama, ali na nivou duhovne poezije gde se vizantijsko posle Ivana V. Lalića vraća u našu književnost, A. Marić širi semantiku Vizantije, okreće se geografskom prostoru koji nam je kroz nasleđe Vizantije predat u amanet čime daruje čitaoca hodočasničkom poezijom. S. Lazović, pesničkim jezikom koji ga je već prvim knjigama uzneo na rang naših najznačajnijih pesnika, inovacijama u formi, obradom aktuelne teme prolaznosti vremena i čovekovom percepcijom tog neumitnog protoka, skreće pažnju na svoje delo i predstavlja pravi izazov čitaocima i celoj našoj poeziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pesma

11.02.2016. 16:17

Pohvala Novostima sto su se odlucile da posle mnogo leta daju malo prostora poeziji. Ali, ako je ovo kritika od dve recenice po knjizi onda nam je poezija totalno u zapecku. Kako ce se iz ovakve nesituacije roditi pesnicki podmladak. Nema konkursa, nema poezije u casopisima, mrak.