Sabrana dela Branka Miljkovića do kraja godine

Tanjug

07. 02. 2015. u 23:33

U Nišu će do kraja godine biti štampani prvi tomovi sabranih dela Branka Miljkovića, dok bi čitav projekat dela tog pesnika trebao da bude završen do 2018. godine

Сабрана дела Бранка Миљковића до краја године

NIŠ - U Nišu će do kraja godine biti štampani prvi tomovi sabranih dela Branka Miljkovića (1934-1961), dok bi čitav projekat dela tog pesnika trebao da bude završen do 2018. godine.

Protokol o izdavanju sabranih dela potpisali su Filozofski fakultet iz Niša, Niški kulturni centrar, Narodna biblioteka i Narodni muzej, a sredstva su obezbeđena iz budžeta grada.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, koji je bio zagovornik tog projekta, rekao je da će se sabrana dela "princa poezije" pojaviti posle 43 godine.

On je rekao da se na kulturnim projektima u gradu mora raditi i u godinama kada je teško i najavio da bi u narednom periodu mogli da očekujemo novi tom Enciklopedije Niša o sportu i fizčkoj kulturi i početak rada na tomu koji će biti posvećen nauci.

Izdavanje Enciklopedije Niša započeto je pre 20 godina i do sada je izdato pet tomova.

Ilić je rekao da bi sledeći korak mogao da bude izdavanje Male enciklopedije Niša i Istorije Niša.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović rekao je da će izdavanje sabranih dela Branka Miljkovića biti realizovano sopstvenim snagama.

Iz Narodnog muzeja su rekli da će sledeći korak biti otvaranje Spomen sobe Branka Miljkovića kako bi javnosti bila dostupna Brankova zaovstavština kojom raspolaže Narodni muzej.

Ranije je bilo planirano da sabrana dela Branka Miljkovića budu objavljena povodom obeležavanja 80 godina od rođenja pesnika, ali je taj posao odložen zbog nedostatka sredstava.

Porodica Branka Miljkovića je kompletnu Brankovu zaostavštinu poklonila gradu Nišu 1971. godine i ona se čuva u niškom Narodnom muzeju, a zbirka sadrži oko 1.500 predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)