Ana Ristović u svetskom izboru poezije

B. ĐORĐEVIĆ

04. 07. 2014. u 15:24

Priznanje iz Londona za našu pesnikinju Anu Ristović: NJena pesma „oko nule” našla se na listi najboljih savremenih ljubavnih pesama na svetu

PESNIKINJA Ana Ristović nedavno je primila prestižnu Disovu nagradu, a ovih dana je dobila i veliko svetsko priznanje: njena pesma "Oko nule" našla se na listi 50 najboljih savremenih ljubavnih pesama na svetu.

Reč je o izboru pesama objavljenih i prevedenih na engleski jezik u poslednjih pedeset godina, na kojem je godinu dana radio tim stručnjaka okupljenih oko londonskog kulturnog centra "Sautbank centar", konsultujući se i sa knjigama i časopisima iz "Saison Poetry Library", najvećom pesničkom bibliotekom u Evropi koja se nalazi u Londonu.

Srpska pesnikinja našla se u odabranom društvu kolega iz 30 zemalja sa svih krajeva planete.

- Izbor obuhvata pesme pesnika različitih generacija, a za mene je zaista veliku počast to da se moja pesma našla među pesmama velikih: Tadeuša Ruževiča, Frenka O'Hare, Marka Strenda, Margaret Etvud, Teda Hjuza, Filipa Žakotea, Nazima Hikmeta, Iva Bonfoa, i mnogih drugih. Među pesnicima sa Balkana, u izbor je pored mene uvrštena i pesma makedonskog pesnika Nikole Madžirova - kaže za "Novosti" Ana Ristović.

Povodom ovog izbora 20. jula u Londonu održaće se veliko veče čitanja poezije pod nazivom "Volite se ili propadnite" u svečanoj sali "Sautbank" kulturnog centra, gde će pomenute pesme biti čitane na engleskom jeziku, a čitaće ih britanski glumci.

Na pitanje koliko u našem vremenu ostaje prostora za ljubavnu poeziju, naša sagovornica odgovara:

- Svako vreme zahteva i drugačiji umetnički izraz. Vladimir Jankelevič, francuski filozof i muzikolog, je u svojoj knjizi "Ironija" rekao da je danas postalo gotovo nemoguće u književnosti govoriti o ljubavi bez upotrebe ironije. Ironija, sama po sebi, nosi sumnju, pa tako i u autentičnost ovog osećanja koje ne poznaje vreme, međutim, lično smatram, da se i bez nje danas može pisati dobra, ljubavna poezija. Osećanje je isto, drugačije će u odnosu na protekli vek biti možda samo motivi i slike za kojima ćemo posegnuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)