Likovni spektakl Muzeja savremene umetnosti

S. POPOVIĆ

21. 03. 2014. u 15:25

Izložba Muzeja savremene umetnosti u Muzeju 25. maj. Izložene su slike, skulpture, crteži najznačajnijih umetnika iz prve polovine prošlog veka iz zbirke MSU koji je zatvoren pre sedam godina

MUZEJ savremene umetnosti priprema za iduću subotu veliku izložbu "Sto dela iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." Nema sumnje da će slike, skulpture, crteži i grafike najznačajnijih umetnika sa prostora bivše zajedničke zemlje predstavljati likovni spektakl, ovoga puta priređen u prostoru Muzeja 25. maj.

Izložba ima za cilj da nakon bezmalo sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću i zastoja u rekonstrukciji predstavi javnosti najznačajnija dela i autore jugoslovenske i srpske umetnosti ovog perioda koje čuva u svojim zbirkama.

BEZ SAGOVORNIKA Vladislav Šćepanović, v.d. direktora MSU je komenatrišući zastoj u rekonstrukciji zgrade MSU na Ušću istakao da Muzej ne nailazi na pravog sagovornika u Ministarstvu kulture. Ministarstvo nije ni ovu, kao ni predhodne tri izložbe finansijski podržalo, a odgovori na dopise Muzeja - redovno izostaju! Govoreći o sponzorima, Šćepanović je istakao odličan odziv sredstava javnog informisanja, ali i to da je izložba organizovana bez finansijske podrške moćnih državnih i privatnih preduzeća koja se nisu odazvala pozivu da učestvuju u ovom značajnom projektu.

Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej u ovom periodu nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku i da je samim tim njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana. Izložba takođe treba da upozori javnost da je neshvatljivi nemar države za sudbinu MSU ostavio duboke posledice kako po funkcionisanje i razvojnu politiku kuće, tako i po njenu društvenu, kulturnu i obrazovnu funkciju. Konačno, i po samu kulturu Srbije!

Izložba, zapravo, po vrhunskoj vrednosti dela ima značaj za ceo region.

Zaposleni u ovoj kući kulture od izuzetnog značaja se nadaju da će predstavljanje izbora iz fundusa Muzeja unekoliko premostiti ovu nemoguću situaciju koja je rezultirala višegodišnjim odsustvom reprezentativne postavke moderne i savremene umetnosti u glavnom gradu Srbije, osipanjem muzejske publike i lišavanjem stručne javnosti, ljubitelja umetnosti i mladih generacija neposrednog uvida u ovu značajnu umetničku baštinu naše zemlje. U nasleđe koje predstavlja identitet ovog podneblja.

Nadežda Petrović, Pogreb u Sićevu, 1905.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije