Umetnici: Trgu Republike vratiti stari naziv

V. STRUGAR

četvrtak, 03. 01. 2013. u 21:12

Уметници: Тргу Републике вратити стари назив
Umetnici podržali inicijativu da se trg na kome se nalazi Narodno pozorište ponovo zove Pozorišni trg. Vraćanje imena omogućilo bi i stvaranje otvorenog teatra

GRUPA pozorišnih umetnika uputila je Komisiji za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Beograda inicijativu da se sadašnjem Trgu Republike vrati raniji naziv - Pozorišni trg.

U dopisu, koji je u ime predlagača uputio teatrolog Milovan Zdravković, navodi se da se značajna pozorišta svuda u svetu najčešće nalaze na trgovima u centru grada i za njih uređenom prostornom ambijentu. Primer je Boljšoj teatar u Moskvi i Bečka državna opera, koji se kao i naš najstariji teatar (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu) nalaze u srcu grada, na Pozorišnom trgu.

- Narodno pozorište u Beogradu, nažalost, nema tu sreću. Činjenica je da se nalazi u jezgru grada, ali nema sređen i osmišljen urbanistički ambijent. Sa dve strane pozorište je okovano parkinzima (ulice Dositejeva i Braće Jugović), a s druge dve prometnim saobraćajnicama Vasine i Francuske ulice. Od 1945. godine ne poseduje ni svoj trg: političkom voljom dotašnji Pozorišni trg postaje Trg Republike, a političkim previranjima krajem prošlog veka za neke postaje Trg slobode - ističe Zdravković.

U pismu se navodi i da savremene pozorišne tendencije iziskuju nove oblike umetničkog delanja (promocije, performanse, predstave na otvorenom, marketinške akcije) pa bi vraćanje starog naziva trgu podstaklo i osmišljavanje takvih projekata i nacionalnom teatru dalo novu funkciju - otvorenog pozorišta. Takođe, podseća se na činjenicu da se na ovom mestu nalaze i druge nacionalne i kulturne institucije: Narodni muzej, Pozorište "Boško Buha", Kulturni centar Beograda, Nacionalna galerija, pa i bioskop "Jadran". Tu su i dva značajna spomenika, Knezu Mihailu (prosvetitelju, osnivaču i patronu Narodnog pozorišta) i Branislavu Nišiću (velikom komediografu i upravniku nacionalnog teatra).

Svojim potpisima inicijativu su podržali, između ostalih, dirigenti Dejan Savić (v. d. upravnika nacionalnog teatra) i Đorđe Pavlović, glumci Tanasije Uzunović, Ljiljana Blagojević, Miodrag Radovanović Mrgud, baletski igrači Konstantin Kostjukov i Ana Pavlović, operski pevači Miodrag Jovanović i Nikola Kitanovski, scenografi Miodrag Tabački i Geroslav Zarić, kao i četrdesetak drugih umetnika.

Komentari (12)

Miro Markovic

03.01.2013. 22:53

Na Novom Beogradu ima prostranih trgova, koji mogu da dobiju naviz Trg republike, naprimer ispred bivse zgrade Saveznog izvrsnog veca. Tamo se vec strani drzavnici zvanicno docekuju. Ali trg ispred Narodnog pozorista sa pravom treba da se preimenuje u svoje pravo i prvo ime - Pozorisni trg. Nisam javna licnost, ali nisam ni stranac. Srbin sam, rodjen sam u Srbiji, volim svoju zemlju, svoj glavni grad i svoj Pozorisni trg.

dan

05.01.2013. 23:03

@Miro Markovic - Hajde da vratimo sve stare nazive ulica. Ali na one iz doba Obrenovica!

Srpski histrion

04.01.2013. 08:03

A kako bi bilo da se - "sukladno" modernim, teatarskim i europskim "gibanjima" - pomenuti trg nazove: "Trg Olivera Frljića i Radeta Šeherbetdžije"... ili "Plac Biljane (raz)Srbljanović i Nenada Prokića"... ili "Trg Borke Pavićević i kulturnih dekontaminatora"... ili "Skver Kokana Mladenovića i Nikole Glumička"... ili "Piaca Miroslava i bejo'gradskih Krležijanaca"? Za kaj pa ne, prosim ljepo?!

Dejan

04.01.2013. 09:27

Umesto preimenovanja trgova i ulica na svakih par godina, možda bi bilo pametnija da počnemo da ih sređujemo.Naziv Trg republike je odomaćen i uobičajen među građanima, tako da novi (stari) naziv ne bi bio prihvaćen,kao što nije bio prihvaćen ni naziv Trg slobode. Svakako bi bilo pametnije da se,umesto menjanja naziva, trg sredi, da se uklone one ogromne žardinjere, glupa fontana u obliku DNK, da se pomeri autobus crvenog krsta, da se skloni sat Delta holdinga, da se trg poploča...

Besposlen pop

04.01.2013. 13:55

@Dejan - Slažem se da je naziv manje bitan i da je suština u održavanju i poštovanju onoga što već imamo - da sutra neki novi političari i "kulturni" radnici ne bi menjali nazive prema svom nahođenju...

S

08.01.2013. 19:27

@Dejan - Upravo! Ne znam odakle im ideja da se bave ovako trivijalnim stvarima dok trg izgleda tako kako izgleda. Ispucali asfalt, rupe dubine kao da tenkovi po njemu idu a ne pesaci, neugledni autobus uparkiran poprecno na sred trga, zardinjere bez cveca, otuzna fontana, spomenik knezu ciji je lik unisten korozijom da vise i ne znamo kome je spomenik pa ga zove narod po konju, nalepnice, grafiti i ostala ostecenja na koja niko ne obraca paznju. To su sve problemi cija sanacija ne kosta nista.

Стоп Идеологији

04.01.2013. 12:22

*Уместо назива" Република Србија" увести званичан назив "Држава Србија".

mihailo

06.01.2013. 10:20

Bilo bi mnogo pametnije kad bi gospoda koja su potpisala molbu za preimenovanje trga prvo podigli standarde izvodjenja predstava u Narodnom pozoristu pa kad srede stanje u svojoj maticnoj kuci onda da pocnu da sredjuju i stanje ispred kuce na trgu a ime trga je efemerna stvar. Ovako zapusteno pozoriste, zatvoren muzej, zapusten trg i samo ime trga im smeta... Nazdravlje!

Boris

09.01.2013. 11:48

@mihailo - Gospoda samo rade svoj posao. U Vašem komentaru imamo zamenu teza, nije posao teatrologa i glumaca da sređuju Narodni muzej i sređuju trg. Ime trga nije efemerna stvar. Efemerna je za raznorazne govornike. Ima nas koji mislimo da taj trg zaista treba da nosi naziv Pozorišni trg. Ovo ime nije novo, već strara praksa koju treba vratiti.

Ivana

09.01.2013. 11:38

Divna ideja. Molim redakciju da nas uredno izveštava o ovoj inicijativi i da napiše gde se može potpisati peticija. Ne razumem ove koji komentarišu rad drugih službi, rupe na pločnicima i zapuštenost spomenika. Ljudi iz pozorišta samo rade svoj posao. Svi veliki teatri nalaze se na pozorisnim trgovima. Ovo je mali posao za komisiju za preimenovanje a veliki za kulturu.