DRŽAVA RODITELJIMA “SEČE KRILA”: Bio bi red da oni koji se zaklinju u podršku povećanju nataliteta zaista pomognu onima koji rađaju decu

Jelena Ž. SKENDERIJA

19. 04. 2021. u 12:09

Nije lako danas biti roditelj, a još je teže kada te u tome ponižava onaj od koga se najmanje nadaš

ДРЖАВА РОДИТЕЉИМА “СЕЧЕ КРИЛА”: Био би ред да они који се заклињу у подршку повећању наталитета заиста помогну онима који рађају децу

Novosti

TRI godine čekali su roditelji u Srbiji da se nadležni smiluju i promene sporne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Čekali, ali nisu dočekali. Obećavali su im, ali obećanje nisu ispunili. Saslušali ih, ali primedbe nisu uvažili.

Majke sa četvoro i više dece zakon i dalje ne poznaje. Naknada na porodiljskom ponovo može da bude i svega nekoliko stotina dinara. A minimalni iznos, ispod kojeg se ne sme, nije utvrđen. Decu su rodile, a od čega da kupe pelene? E, o tome je trebalo da razmišljaju ranije. Da broje mesece od zaposlenja, pa kad stignu do 18, onda im je dozvoljeno da zatrudne. Pre toga je "puj pike, ne važi".

Ako su uspešne i zarađuju više od tri republička proseka, država im "višak" ne priznaje. Procenio je zakonodavac da se crta za uspešnost podvlači na oko 180.000 dinara. Preko toga ne može. Kažu, bilo je mnogo prevara. "Naduvavali" plate u porodičnim firmama pred porodiljsko. Pa, uhvatite prevarante, ne kažnjavajte đuture! Valjda je i to posao države.

Da se razumemo, većina majki u Srbiji ne pravi računicu pre nego što ostane u drugom stanju. Roditelj se postaje iz ljubavi i posvećenosti. Decu rađamo sebi, a ne državi. Ali, bio bi red da se podrže svi oni koji su se odlučili na ovaj korak. Nemojte im "seći krila" na plemenitom putu roditeljstva. Dajte im vetar u leđa! Jer, nije lako danas biti roditelj, a još je teže kada te u tome ponižava onaj od koga se najmanje nadaš.

Jasno je da su nam samo puna usta brige za porodicu. Imamo čak i ministra koji o tome brine. Ali, džaba sve dok naknada, koja ponosno nosi naziv "finansijska podrška", može da iznosi manje od pakovanja pelena. Džaba sve, dok ne shvatimo da su zaista mame zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)