PUNA USTA DONBASA: Pošto ništa ne mogu da ponude glasačima, ukrajinski političari skoncentrisali su se na ratnu retoriku

Branko Vlahović

07. 04. 2021. u 12:09

ПУНА УСТА ДОНБАСА: Пошто ништа не могу да понуде гласачима, украјински политичари сконцентрисали су се на ратну реторику

Novosti

Naravno da predsednik SAD DŽozef Bajden sigurno neće slati svoje vojnike da ratuju protiv Rusa u Donbasu

SADAŠNJI ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegov prethodnik Petar Porošenko po jednome su veoma slični: dobili su izbore obećavajući da će mirnim putem rešiti pitanje Donbasa, a zatim su se okrenuli nacionalistima tvrdeći da je rat jedini način da se vrate "privremeno okupirane teritorije".

U vreme vladavine Porošenka procvetala je korupcija, dok mu je njegova fabrika slatkiša u Rusiji sve vreme donosila profit. Mutne radnje nije smanjio ni njegov naslednik Zelenski, a narod je sve teže živeo. Već sada je među njima počela borba za pridobijanje glasova za naredne izbore i pošto ništa dobro ne mogu da ponude skoncentrisali su se na ratnu retoriku i želju da uvedu Ukrajinu u NATO.

Tako je u telefonskom razgovoru sa Jensom Stoltenbergom Zelenski kazao da jedino Severnoatlantska alijansa može da pomogne da se završi konflikt u Donbasu. Naravno da predsednik SAD DŽozef Bajden sigurno neće slati svoje vojnike da ratuju protiv Rusa u Donbasu. Može da pošalje plaćenike i vojne instruktore. Ali u tom ratu koji prizivaju Porošenko i Zelenski ginuće Ukrajinci i Rusi.

Sin Zelenskog Kiril ide u osnovnu školu pa nema opasnosti da ga pošalju u rov. A u prošlom ratu Porošenko je svog starijeg naslednika Alekseja poslao u štab na frontu gde su ga novinari zatekli kako sa oficirima jede lubenicu.

Zbog toga nikoga ne treba da čudi što bi i u novom ratu među Ukrajincima bio veliki broj dezertera, jer neće da ginu zbog bolesnih ambicija političara. Uz dobru volju i više razuma moglo bi se doći do kompromisa oko Donbasa. Zna to i Bajden, ali njemu je važno da Rusija ima stalno neku nevolju, jer im ne odgovara da najveća slovenska zemlja bude sve moćnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)