BOJIĆ TO NIJE ZASLUŽIO: Hoće li Nišlije raspetljati zbrku koja je nastala sa imenima ulica

JELENA ĆOSIN

24. 03. 2021. u 11:50

Niko se ne usudi da javno kaže da Bojić ne može izgubiti ulicu u Nišu, zbog njegovih dela, zbog "Plave grobnice", zbog hrabrosti kada je gordo branio svoju zemlju, najpre u balkanskim, a onda i u Prvom svetskom ratu

БОЈИЋ ТО НИЈЕ ЗАСЛУЖИО: Хоће ли Нишлије распетљати збрку која је настала са именима улица

Novosti

SVE i da ništa drugo nije napisao osim "Plave grobnice", Milutin Bojić bi zauzeo počasno mesto u istoriji srpske književnosti. To je već sasvim dovoljan razlog da se ulica u Nišu koja nosi njegovo ime nikad ne dovede u pitanje. Međutim, ne samo da je dovedena, već je on svoju ulicu - "izgubio".

U ovom gradu, u kom je slavni pisac boravio pred Prvi svetski rat radeći kao cenzor vojne pošte, odvajkada postoji ulica u naselju Pantelej koja se diči njegovim imenom. Međutim, nečijom greškom ona je u administraciji preimenovana u nepostojećeg Milutina Bojovića, pa je pre desetak godina u drugom kraju grada još jedna ulica ponela ime poznatog poete. Tako je nastala zbrka - dve ulice koje bi trebalo da nose ime poznatog pesnika, ali jedna sa pogrešnim prezimenom. I u toj zbrci, nadležni odluče da jednu, onu ispravno zavedenu, preimenuju i nazovu po glumcu Desimiru Desku Stanojeviću.

Nesporno da i Desko, čuveni Palilulac, glumac koji je u niško pozorište prvi doneo svetski poznati mjuzikl, zaslužuje svoju ulicu u naselju u kojem je odrastao i živeo. Ali, zar je zbog toga trebalo da je izgubi pesnik i srpski vojnik? Kada sve sumiramo, ostaje Ulica Desimira Stanojevića i Ulica Milutina Bojovića, i uverenje Komisija za naziv ulica u Nišu da pesnik nije ostao bez počasti. Možda, ali je onda u najmanju ruku trebalo precizno objasniti kako je došlo do ovakve greške, dupliranja i, pre svega, hoće li ona biti ispravljena. Niko se ne usudi da javno kaže da Bojić ne može izgubiti ulicu u Nišu, zbog njegovih dela, zbog "Plave grobnice", zbog hrabrosti kada je gordo branio svoju zemlju, najpre u balkanskim, a onda i u Prvom svetskom ratu. Kao da je, bojićevski rečeno, i na savest gradskih otaca "pala tresetnica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)