AUTOGOL

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

01. 12. 2023. u 07:15

NEDOVOLjNO potkovan nemački kancelar Olaf Šolc seo je u, još vruću, fotelju Angele Merkel, bivše šefice vlade u Berlinu. Sve i da je bio pravi čovek na pravom mestu, teško bi hodao u cipelama prethodnice koja je, vodeći državni brod najjače evropske ekonomije kroz nemale bure tokom 16 godina vladavine, postala sinonim za jakog lidera nacije. Sada, međutim, uoči saveznih parlamentarnih izbora dogodine, posle inicijalnog autogola - uvođenja sankcija Rusiji, što je zatvorilo energetske slavine i primoralo Nemačku da se okrene skupljim izvorima - ispucava čitav niz pogodaka u sopstvenu mrežu.

АУТОГОЛ

Ivana Stanojević

Najpre je povukao protivustavni potez, planirajući da novac iz fonda za kovid pretoči u ekološku kasu, od čega nije ispalo ništa, jer je Ustavni sud u Karlsrueu zabranio takav finansijski "trkelj". Posledica je odlaganje donošenja budžeta za iduću godinu i moguće nova blokada takozvane kočnice duga, državnog mehanizma za sprečavanje prekomernog zaduživanja, jer recesija preti sve žešće.

Kako će manjak u državnoj kasi Šolc uskladiti sa svojim obećanjima Bundesveru da neće izostati nijedna tranša dodatnih sto milijardi evra, a Ukrajini da joj iz Berlina i ubuduće sleduju, i to udvostručene donacije teške osam milijardi evra, ostaje da se vidi. Kancelarov rejting ubrzava silaznom putanjom, pa je od polovine stigao do jedva četvrtine biračkog tela.

Da bi strelicu okrenuo nagore, obećava modernizaciju privrede i pomoć vitalnim ekonomskim granama. Manjak radne snage rešiće, nada se, novi zakoni koji znatno olakšavaju zapošljavanje fakultetski obrazovanih stranaca i IT stručnjaka u Nemačkoj. Radna mesta nudi šakom i kapom, da popuni rupe, nastale usled bele kuge i odliva mozgova preko Atlantika. Podiže plate za deficitarna zanimanja i ukida maltene sva dosadašnja uslovljavanja za ulazak strane radne snage.

Svestan rascepa tla između svoje leve i desne noge, Šolc žmuri na ubrzani uspon desničarskih snaga u zemlji, među kojima ubedljivo prednjači Alternativa za Nemačku (AfD), donoseći opasne vetrove koji će vlastima u Berlinu tek (po)mrsiti konce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!