NEĆE MOĆI: (Strip)tizer i denuncijacije

Filip Rodić

24. 09. 2023. u 09:57

JOŠ jedna priča o tome kako profesorska titula zaista više nije garant bilo čega, a posebno ne čestitosti, etičnosti, pa čak ni pameti, ali i o tome kako ovo društvo nisu degradirali "regresivni i krezubi zagledani u prošlost" nego i oni progresivni, zaljubljeni u Zapad i svezubi čiji se pogled gubi u dalekoj budućnosti.

НЕЋЕ МОЋИ: (Стрип)тизер и денунцијације

Foto Z. Jovanović

NE znam da li se sećate Vojina Rakića. Ako ste, poput mene, mazohista koji prati "nezavisne" i "profesionalne" medije, sigurno ste ga zapazili. U jednom trenutku je toliko bio prisutan na toj sceni i razmatrao o svemu i svačemu da sam pomislio "od ovoga prave novog opozicionog lidera". Tada nam je predstavljan kao profesor i naučni savetnik, direktor Centra za bioetičke studije i šef Unesko Katedre za bioetiku za Evropu, Centra za saradnju Svetske medicinske asocijacije. Problem je, međutim, nastao kada je istraživanjem novinarke "Politike" Višnje Aranđelović u avgustu 2020. ustanovljeno ne samo da Rakić nije šef jedne takve katedre nego da ona i ne postoji. "Želimo da potvrdimo da ne postoji Uneskova katedra za bioetiku u Srbiji i Evropi i da profesor Vojin Rakić nije šef", glasio je odgovor ove međunarodne organizacije.

Konkretan razlog za istraživanje "Politike" bilo je navodno, da ne kažemo falsifikovano, saopštenje Uneska prema kojem se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da objasni protivrečne brojeve kad je reč o koroni, ali i da reaguje zbog niza krivičnih dela u ustanovama socijalne zaštite, poput krađe beba, te za "korenite reforme u sistemu socijalne zaštite" naše zemlje. Saopštenje je u ime "Unesko Katedre za bioetiku Evrope", kao njen šef, potpisao prof. dr Vojin Rakić. Jedno od njegovih dela, inače, nosi naslov "Kako poboljšati moralnost".

Ne čudi me ako se prof. dr Vojina Rakića ne sećate. Više me čudi što ga se ne seća, odnosno što ga se jedva seća N1, čiji je bio rado viđen gost. Zanimljiv je detalj što na njihovom sajtu danas postoji samo osam vesti povezanih s Rakićem, od kojih je jedna da je postao savetnik lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca (šta li je mogao da ga savetuje: kako da poboljša moralnost?), jedna da je tužio Vučića, i jedna da je dobio sudski proces protiv "Informera". Ali nema nijedne starije od 13. avgusta 2020, kada je objavljen tekst u "Politici" o njegovom neistinitom predstavljanju. Sličan fenomen uočio sam i pre nekoliko godina, kada sam pisao neki tekst o sukobu Junajted grupe i Telekoma - ustanovio sam da većina tekstova na tu temu na koje upućuju veze sa sajta UNS-a na portalu N1 više ne postoji. Briše se prošlost, jer se gleda u budućnost, valjda.

Zaboravio bih i ja Vojina Rakića, baš kao što je to učinila i N1, da me na ovu epizodu iz našeg političkog serijala nije podsetila slična pojava. Takođe profesor na Beogradskom univerzitetu, u slobodno vreme "uticajni tviteraš", fizičar Ivan Videnović je 13. septembra objavio ekskluzivnu vest da je Međunarodni olimpijski komitet osudio proslavu dočeka srpskih košarkaša, basketaša i Novaka Đokovića. "Međunarodni olimpijski komitet saopštio je danas da je učešće srpskih sportista u državno sponzorisanim manifestacijama na kojima se ističu teritorijalne pretenzije prema susednim državama članicama MOK - ozbiljno kršenje Statuta MOK i duha olimpizma i da zahteva dalju istragu", glasio je njegov tvit. Iako se nije predstavio kao "šef MOK-a za Evropu", Videnović je učinio skoro istu stvar kao i Rakić pre njega - objavio "saopštenje pod lažnom zastavom".

Baš kao i u "Slučaju Rakić", i ovde je lažno saopštenje izazvalo radoznalost jedne novinarke koja nije bila lenja i poslala upit nadležnoj instituciji. Evropski dopisnik Radio Beograda Nataša Jokić je od pres-službe MOK-a 21. septembra dobila odgovor da "prema njihovim internim proverama ta informacija nema nikakve osnove".

Tu dolazimo do meni omiljenog momenta, nije majka sina klela što se kockao nego jer se vadio: "Gospođo, da je bila vest postavio bih link na nju. Ovako, to je bio tizer, nešto što zvuči verodostojno, ali nažalost, nije. Sama činjenica da ste poverovali i proveravali vest govori o tome da imate punu svest da postoji inkriminacija i da bi MOK trebalo da povede istragu." U vremenu postistine, laž ("nešto što je verodostojno, ali nažalost nije") postaje "tizer" (sredstvo za reklamu filmskog i televizijskog sadržaja sastavljeno od izmontiranih nepovezanih, ali atraktivnih delova koji treba da zagolicaju maštu i izazovu radoznalog gledalaca). Kako je posle denunciranja Novaka Đokovića Vimbldonu dobio nadimak "Vimbldon", da li će ga sada prozvati "Tizer"?

Neki će se, verovatno, opet zapitati zašto se bavim "marginalnim likovima", ali profesor Videnović nikako nije "marginalac", iako je njegovo ponašanje u javnosti zaista vrlo upitno. Za početak, i on je profesor na fakultetu i uči našu decu. Doduše ne etici nego fizici, ali i to je važna funkcija. Zatim, on je politički aktivan i mogao bi posle nekih narednih izbora postati poslanik. Kao što je nekada uspeo da se dokopa funkcije pomoćnika ministra i državnog sekretara u Ministarstvu nauke (kao kadar G17+, a ne DSS-a kako mu neki pripisuju). Dok je Rakić savetnik Lutovca (ovaj to još nije demantovao), Videnović je potpredsednik političke organizacije GLAS, koju je osnovao jedan drugi profesor Beogradskog univerziteta, Nikola Samardžić.

GLAS, koji je inače, podržavao Mila Đukanovića na crnogorskim izborima, blisko sarađuje s grupom "Oktobar", koju predvodi "lovac na Ruse", advokat Čedomir Stojković i oni se zajedno snažno zalažu za ukrupnjavanje prozapadne opozicije pred predstojeće izbore. "GLAS pozdravlja postignuti sporazum opozicionih poslaničkih grupa koje učestvuju u organizaciji protesta 'Srbija protiv nasilja', pod nazivom 'Dogovor za pobedu'. GLAS ističe spremnost da se priključi naporima proevropske opozicije da se sruši marionetski putinovski režim Aleksandra Vučića", objavili su oni tim povodom, dodajući da nas "put u EU vodi samo preko NATO-a", te da "žele dobrosusedske odnose sa svim državama u regionu i punu implementaciju evropskog (francusko-nemačkog) sporazuma za Kosovo". Kakav tizer! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)