DŽEPARAC: Simboličan znak pažnje od države obradovao mlade

Bojana CARANOVIĆ

12. 10. 2022. u 07:15

MOŽDA nije dovoljno za doček u klubu, ali jeste za jedan baš dobar izlazak u grad. Sa 5.000 može da se kupi pristojna "krpica".

ЏЕПАРАЦ: Симболичан знак пажње од државе обрадовао младе

Novosti

Taman za dve preskupe knjige, koje već neko vreme merkam i nikako da sakupim od džeparca. Biće za desetine kafa. Sad imam dovoljno za čizme. Nije fer, fali mi samo tri meseca da i ja dobijem 5.000 kao moje dve sestre.

Država i treba da bude kao ujak, stric, baka ili tetka i da ti ćušne neki dinar u džep.

Može to i češće, a moglo je i više.

Ovakve su, uglavnom, reakcije mladih na vest da će pred Novu godinu svi u Srbiji od navršenih 16 do 29 godina na poklon dobiti po 5.000 dinara. Ta suma im, svakako, neće promeniti život, ali ih je obradovala i planiraju da je slatko potroše. Kao simboličan znak pažnje od države.

Mentalitet ove generacije, baš ovog opsega godišta, kako sociolozi smatraju, apolitičniji je nego onih godinama i decenijama ranije. Zato primedbe koje su se mogli čuti i uoči prethodnih državnih isplata mladima - da se kupuje podrška budućih i najmlađih birača - ponovo padaju u vodu. Niti su izbori na vidiku, niti će bilo ko zbog dotacije (a nekima je treća u nizu), izaći na biralište i vladajućem savezu uzvratiti svojim glasom.

Činjenica je da će, kao i sa svim prethodnim "helikopter podrškama", i u ovom slučaju biti mladića i devojaka kojima će ovaj iznos biti potrebniji nego drugima. I ova jednokratna pomoć države svojevrsni je podsetnik da ni posle dve decenije nema primene Zakona o socijalnim kartama, nema centralnog registra o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca, tačnije o broju siromašnih. Jer, nekima je 5.000 dinara manji džeparac, a mnogima kao premija na lutriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici