SILOVANJE: Kako se u Hrvatskoj gleda kroz prste zbog "braniteljske prošlosti"

Jurica KERBLER

11. 10. 2022. u 07:15

NESREĆNA Snježana K., koju je silovao bivši načelnik Lasinja Željko Prigorac, pravdu će da zatraži u Strazburu, jer je hrvatski Visoki kazneni sud smanjio silovatelju kaznu zatvora za šest meseci, pošto je odlikovan u Domovinskom ratu.

СИЛОВАЊЕ: Како се у Хрватској гледа кроз прсте због бранитељске прошлости

Arhvia

Odlikovani branitelj-silovatelj nije prvi kojem se kao olakšavajuća okolnost za gnusna dela uzima učešće u ratu, pa su na listi i pedofili, gradonačelnici i načelnici, pa čak i general Mladen Kruljac.

Jedan od najstrašnijih primera je smanjenje kazne sa 14 na 11 godina pedofilu koji je silovao svoju osmogodišnju usvojenu ćerku, a sud je to obrazložio činjenicom da se ne sme zanemariti što je bio u Domovinskom ratu.

Otkad je Tuđman dao povlašćeni položaj stotini Hrvata da se bogate kako znaju, a svi su na neki način imali veze sa događajima iz devedesetih godina, sve do danas učešće u Domovinskom ratu otvaralo je i otvara mnoga vrata. Iako Kazneni zakon nigde ne spominje kao olakšavajuću okolnost "braniteljsku prošlost", sudije na svoju ruku umanjuju kazne najgorim prestupnicima. Istovremeno, pravdu nikada nisu dočekali oni koji su u Domovinskom ratu bili žrtve, kao porodica Zec ili oni kojima su u ime "viših interesa" oduzimane kuće i stanovi. Nema ni suđenja nasilnicima koji su nakon "Oluje" isterali i ubili brojne nedužne ljude, zapalili kuće, etnički očistili naselja...

Ali, kroz prste se, zbog "braniteljske prošlosti", gledalo ugostitelju koji je silovao ženu koju je zaposlio, kao i silovatelju iz Rijeke koji je celu noć silovao ženu kojoj je stavio čarape u usta. Kad se saznalo za te slučajeve, nije bilo reakcija braniteljskih udruženja koja galame kad su u pitanju Srbi u Hrvatskoj ili Srbija, ali nemaju ništa protiv da sudije kroje pravdu po "braniteljskoj liniji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove