RAČUNI: Kratko je trajao san o niskom kamatnim stopama

Aleksandra Bulatović

11. 08. 2022. u 12:00

KRATKO je, mereći godinama dužničkog ropstva, stambeno zaduženih, trajao san o niskim kamatnim stopama.

РАЧУНИ: Кратко је трајао сан о ниском каматним стопама

Foto: Novosti

Inflacija ga upravo raspršava pred našim očima. Na javi se iz meseca u mesec diže interes, ne bi li se obuzdale cene. Kao uspomena na prošle dane, međutim, ostaje manir naših banaka da ono izgubljeno na mostu naplate - ispred mosta. Od kamata je stizalo manje, ali su zato naknade i provizije sve izdašnije. Lane su bankama one donele skoro pola milijarde evra - 474 miliona.

Godinu pre, od ove stavke je bankama ostalo "čisto" blizu 15 miliona evra manje - 329,3 miliona. Istovremeno, njihovo osnovno poslovanje, kamate na zaduženja, obezbedilo je profit od oko milion evra. S druge strane, ova, kako bi bankari voleli da mi verujemo, sitna uzimanja, zapravo skoro da pokrivaju trošak svih njihovih plata. I doprinosa.

Prošle godine im je, da budemo iskreni, zafalilo oko šest milijardi dinara, odnoso oko 50 miliona evra. Ukupan profit je bio blizu 420 miliona evra. Otkud onda utisak da im ne ide baš dobro, da će ih tužbe klijenata odvesti u propast? Možda zato što su uoči korone ispratili godinu sa rekordnom zaradom od - 600 miliona evra.

Sada svi mi, i oni koji rade u manje profitabilnim sektorima, finansiramo njihov oporavak. Sami plaćamo račune preko "e" i "m" benkinga. I to nas košta. Sami sebi uplaćujemo pare preko bankomata ili običnih menjačnica, jer matične ekspoziture rade sve kraće i u njima je sve manje šaltera. I to nas košta. I to što imamo račun i što imamo karticu, A tek ako, ne daj bože, pogrešimo u nekoj transkaciji. I to što nas zanima stanje na bakomatu i to što hoćemo čekove i to što ne pamtimo PIN-ove...

I izgleda da tome nema kraja. Osim ako Narodna banka Srbije danas stvarno ne kaže drugačije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna