LIČNI STAV: PONIŠTAVANJE SRPSKE SLOBODE - Zoran Avramović, naučni savetnik

Zoran Avramović, naučni savetnik

16. 06. 2022. u 12:00

KO je pročitao nacrt godišnjeg izveštaja EP o Srbiji morao je sebi da postavi nekoliko pitanja. Ali jedno se izdvaja: šta se događa sa principom našeg vremena - slobodom?

ЛИЧНИ СТАВ: ПОНИШТАВАЊЕ СРПСКЕ СЛОБОДЕ - Зоран Аврамовић, научни саветник

Foto Ž. Knežević

Srbiji se oduzima politička sloboda, a da nikom nije ugrozila tu vrednost. Tačnije, njoj se uskraćuje mogućnost izbora što je suštinsko značenje pojma o kome je reč.

Ako je EU uvela sankcije Rusiji, učinila je to u skladu sa nekim svojim interesima. Uspela je da te razloge, države-nečlanice prihvate kao svoje. Srbija ima svoje razloge da ne prihvati sankcije, sve u skladu sa principom slobode (interesa, prava) i kolektivnim osećanjem samopoštovanja. Kršenje ovog temeljnog principa modernog sveta, nužno vodi u nasilje. Na stranu moralna strana srpske slobode: deset godina patnje pod sankcijama i nepristajanje na silom oduzeto KiM.

U nacrtu izveštaja EP o Srbiji jasno se vidi težnja da se srpska sloboda, pod pritiskom ujedinjene Evrope, poništi. Sve što Srbija čini ovim parlamentarcima smeta i traže da se država i narod okrenu protiv sopstvenih interesa, potreba i prava. Tako Srbija treba da diversifikuje snabdevanje energijom, da smanji (prekine?) vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom, da preispita letove aviona za Moskvu, da uspostavi (?) vladavinu prava, i normalizuje odnose sa Prištinom (a ZSO pod EU stoji deset godina u mestu), da ne veliča osuđene ratne zločince (nemoguće je ukinuti drugačiji stav prema haškom sudu), da ukoči saradnju sa Srbima u drugim republikama (svi drugi mogu, a Srbija ne može da brine o delovima svog naroda), da smanji visok nivo zagađenosti vazduha (odakle da uvezemo čist vazduh?).

EP očigledno razgrađuje suverena prava Republike Srbije. Traže decentralizaciju Vojvodine, smeta im zapaljiv jezik u Skupštini, a refren o slobodi medija se zapetljao u sopstvene protvrečnosti. Mediji u Srbiji su, pišu oni, "neslobodni i zlouptrebljavaju se za sticanje nepravedne političke prednosti". A pritom kritikuju "dezinformacije o ruskoj agresiji protiv Ukrajine". Dezinformacije su deo medijskih sloboda, a u to nas uveravaju i mediji sa Zapada. One se demantuju medijskim sredstvima, a ne naredbama političkih skupština.

Spisak srpskih defekata je starog datuma, proširuje se poslednjih dvadeset godina, usput se dodaje neka pohvala, sve u svemu, sačuvaj Bože! Možda će nešto ispasti iz nacrta u konačnom izveštaju EP, možda će se nešto dodati, ali suština ostaje: Srbija treba da se odrekne slobode oblikovanja svojih materijalnih, društvenih, političkih, kulturnih vrednosti, interesa, potreba. Problem je što su te slobode istorijski stvarane, nisu, kako je napisao veliki srpski pisac, "dobijene na poklon već uz lelek i borbu", i nije ih lako rezolucijama poništiti.

Za početak, evroparlamentarci bi morali da znaju da vrednosti imaju nacionalna značenja i nisu problematična ukoliko sadrže toleranciju i nenasilje. Ta značenja teško će promeniti nastajući odnos starateljstva i odrastanja, zapravo odnos političkog vaspitača i vaspitanika u kome se od ovog drugog uvek nešto traži, nešto mu se spočitava, prekoreva se, a nađe se i poneka pohvala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KO IMA PREDNOST? Slika raskrsnice posvađala korisnike mreža - mnogi se zalete i POGREŠE