SUZE: Život Srba na KiM nedostojan veka u kojem živimo

Dragana Zečević

15. 06. 2022. u 05:00

ŽIVOT Srba na Kosovu i Metohiju je nedostojan veka u kojem živimo. Bez prava na slobodu kretanja, svoj jezik, u velikom broju slučajeva na sopstvenu imovinu, odlaska na liturgije, groblja na kojima su spomenici uglavnom polomljeni...

СУЗЕ: Живот Срба на КиМ недостојан века у којем живимо

Novosti

I to traje decenijama. Ali, što je još poraznije, svedoci ove obespravljenosti Srba su brojni predstavnici međunarodne zajednice koji su, po pravilu, samo nemi posmatrači.

Bez reakcije, pa čak i najjednostavnije osude. Bez opomena kojima Srbiju "časte" čim posumnjaju da bi, ne daj bože, moglo da bude ugroženo pravo nekog Albanca. Jasno je odavno da srpske nevolje i suze ne dotiču međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji, ali ni one širom zapadnog sveta.

Zato i ne čudi da su pripadnici međunarodne zajednice ponovo gluvi, slepi i nemi na nevolje Srba koji su poslednji dana opet izloženi napadima. I to fizičkim,kao u slučaju dva mladića iz Parteša koje je Albanac u kafani iz čistog hira izbo nožem, ali i pljački imovine povratnika kod Novog Brda i skrnavljenju hramova.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković opominje da smo prethodnih dana svedoci serije incidenata i etničke netrpeljivosti kojoj su izloženi Srbi na prostoru Kosmeta, a da od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imamo 184 etnički motivisana incidenta, što onespokojava naš narod na prostoru KiM, ali odvraća i potencijalne povratnike.

Istovremeno, kosovske vlasti sačinile su spisak od 72 Srba koje pozivaju na saslušanje zato što su protestima želeli da skrenu pažnju da su im ugrožena osnovna prava. I uprkos svemu, vlasti u Prištini se hvale kako će do kraja godine aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji. Onu istu EU koja se hvali visokim standardima zaštite ljudskih prava, ali žmuri na ugroženost Srba na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)