OSVETA

Jurica KERBLER

11. 06. 2022. u 12:00

OKO jednog dileme nema: bombardovanje na Petrovačkoj cesti, koje je odnelo živote dece i staraca, ratni je zločin. Kako onih koji su to naredili, tako i pilota koji su izvršili.

ОСВЕТА

Arhvia

Da je Hrvatska, koja se toliko zauzimala za suđenja za ratne zločine, na vreme sprovela istragu i kaznila krivce iz svojih redova, svega ovoga čemu danas svedočimo ne bi bilo. Pokazala bi time i verodostojnost kada traži i od drugih u regionu da sude za ratne zločine.

Ali nije. Kao što nije osuđen gotovo niko zbog mnogobrojnih zločina hrvatskih snaga nakon "Oluje" i drugih vojnih akcija. Išlo se čak tako daleko i tvrdilo da napada na izbegličku kolonu kod Bosanskog Petrovca nije ni bilo. Dvadeset i sedam godina nakon tih nemilih događaja mnogi bi stavili glavu u pesak, zaboravili prošlost. Da odbrane "naše". Ali, "na drugoj strani", u ovom slučaju od Srba, traže da se gone svi za koje se sumnja da su počinili ratni zločin.

Ubrzo je usledila i protivakcija, da kažemo odmazda, pa je na graničnom prelazu Tovarnik uhapšen sudija iz Beograda, pod sumnjom da je devedesetih verbalno i fizički zlostavljao zatočene Hrvate. A to da je 12 godina nesmetano odlazio u Liku, obnovio porodičnu kuću, nije nikakav problem.

Očigledno, hrvatska dioptrija na "naše" i "njihove" zločine i dalje nije jednaka. "Naši" se tolerišu, jer, eto, "neće Srbi da nam sude". Kada je reč o dokazima iz Srbije za zločine Hrvata prepreka je nepriznavanje univerzalne jurisdikcije od strane Zagreba, ali kada dođe zahtev iz Švedske da se sudi hrvatskom državljaninu za zločine nad Srbima kod Čapljine, onda se ne poteže univerzalna jurisdikcija. I po ko zna koji put treba reći - zločini su zločini, ko god ih je i bilo gde počinio. A zločine treba istražiti i zločince kazniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)