VELIKA AMERIKA STREPI OD POPISA U CRNOJ GORI: Jača srpska svest, ali preti podvala dualnog identiteta

Veliša Kadić

15. 11. 2021. u 08:00

STREKNULA je velika Amerika od popisa stanovnika u malenoj Crnoj Gori, jedva vidljivoj na mapi brdovitog Balkana!

ВЕЛИКА АМЕРИКА СТРЕПИ ОД ПОПИСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Јача српска свест, али прети подвала дуалног идентитета

Novosti

Čak je na tu priču probledeo i zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar, koji je pre nekoliko dana, u razgovoru sa šefom crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem, preneo brigu Vašingtona da bi popis mogao da podstakne nacionalističke tenzije u Montenegru. Kao da bi taj događaj na koji se čeka deset godina, recimo, u Mrtvom Dubokom, mogao da podigne cunami na Atlantiku i ne daj Bože, izazove Treći svetski rat!

Zašto se toliko moćna zemlja brine o administrativnoj stvari koja je normalna i u samoj Americi, kao i svuda u svetu? Na ovom "istorijskom" popisu trebalo je da bude najvažnije nacionalno i versko izjašnjavanje građana, jer se ovde popis odavno ne doživljava kao statističko, nego kao političko pitanje. Popis je bio planiran za april ove godine, pa je odložen zbog korone, a sada mu ističe vreme, jer ako se ne održi do kraja godine, već iduće biće primenjena evropska metodologija koja ne priznaje pomenute kategorije.

Farsa oko popisa u Crnoj Gori podstaknuta je snažnim jačanjem srpske svesti i bojazni da bi Srbi po brojnosti mogli ugroziti nacionalne Crnogorce, "dukljane" i "montenegrine", aktuelne "patriote" i "komite". Sada je u pojedinim političkim krugovima aktuelna promocija takozvanog dualnog nacionalnog identiteta, na šta je Demokratski front više puta upozoravao.

Dualni identitet je zamka i želja antisrba da se procenat pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori umanji što više. Ovaj popis trebalo je da overi rezultate izbora 30. avgusta 2020. kada je pao režim Đukanovića, ali i da potvrdi da se narod konačno oslobodio stega posle višedecenijske diktature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)