SPORNI LAUREATI: Da li su Muratov i Navaljni zaslužili priznanja koja stižu sa Zapada, ili služe da “zasole” Kremlju

Branko Vlahović

25. 10. 2021. u 10:34

U Savetu Federacije Rusije su komentarisali da je sramotno što je nagrada dodeljena čoveku koji zbog prevare sedi u zatvoru

СПОРНИ ЛАУРЕАТИ: Да ли су Муратов и Наваљни заслужили признања која стижу са Запада, или служе да “засоле” Кремљу

Novosti

DVE međunarodne nagrade koje su minulih dana dobili građani Rusije izazvale su veliku raspravu i različite reakcije na društvenim mrežama i u medijima. Prvo je u Stokholmu 8. oktobra saopšteno da je Nobelovu nagradu za mir dobio moskovski novinar Dmitrij Muratov, glavni urednik "Nove gazete", a zatim je Evropski parlament 20. oktobra dodelio Nagradu "Saharov" za slobodu misli Alekseju Navaljnom, koji se trenutno nalazi u zatvorskoj koloniji.

Polemika se vodila o tome koliko su te nagrade politički motivisane i želi li se time "nasoliti" Kremlju, kao i zašto je baš Muratov dobio Nobelovu nagradu, a ne Aleksej Navaljni ili Tatjana Tihanovska, poznata beloruska opozicionarka. Analitičari smatraju da je Muratov dobio prednost jer se zaista bori za ljudska prava i društvene promene a ne za ličnu vlast, što je slučaj sa Navaljnim i Tihanovskom, a pomogla mu je i činjenica da je bio protiv pripajanja Krima matici Rusiji.

Navaljnom je bilo suđeno zbog mahinacija sa kompanijom "Iv Roše", što nije smetalo žiriju Evropskog parlamenta da mu dodeli nagradu kao "bezgranično hrabrom čoveku". U Savetu Federacije Rusije zato su komentarisali da je sramotno što je nagrada dodeljena čoveku koji zbog prevare sedi u zatvoru.

Govoreći u Sočiju o nedoslednosti u dodeli priznanja, ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da je jedan od najvećih ruskih filozofa Nikolaj Berđajev više puta kandidovan za Nobelovu nagradu, ali je nikada nije dobio. Na drugoj strani, predsednik SAD Barak Obama "avansno" je dobio Nobelovu nagradu za mir mada je u Beloj kući bio manje od godinu dana. A kakav je Obama bio mirotvorac, dobro su zapamtili građani Libije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024