ČEMU ŽIRANTI ZA ŽITELJE KiM: Banke u Srbiji nemaju poštovanja prema građanima i zemlji koja im je omogućila veliki profit

Bojana CARANOVIĆ

29. 09. 2021. u 10:12

Nije li centralna banka tu da zaštiti poštovanje i principe svoje države i građana

ЧЕМУ ЖИРАНТИ ЗА ЖИТЕЉЕ КиМ: Банке у Србији немају поштовања према грађанима и земљи која им је омогућила велики профит

Novosti

VIŠE od 400 miliona evra profitirale su prošle godine banke koje posluju na domaćem tržištu. Samo od raznih naknada naplatile su nam 329 miliona evra i još oko milijardu za kamate. Čak su i tokom korone odlično zaradile. Izgleda da im je u Srbiji uvek dobro. Zato je teško naći razumevanja kada nemaju poštovanja prema građanima i zemlji koja im je omogućila ovoliki profit.

Stanovnik južne srpske pokrajine, pride sa privremenim boravištem u Beogradu, pa još i radnik Ministarstva prosvete Srbije, za finansijske ustanove koje posluju u našoj zemlji je - stranac. Podrazumeva se da Kosmet smatraju inostranstvom, a ne delom Srbije, pa samim tim radnika "firme" koja se nalazi na prostoru Kosova i Metohije - nerezidentom. Čak i kad je to preduzeće - škola, čiji su svi zaposleni na platnom spisku Srbije.

Bes i razočaranje ukratko su opis osećanja nastavnika E. B. kada je u beogradskoj filijali odbijen za neophodnu pozajmicu. Rečeno mu je da kao stranac može da podigne kredit jedino uz žirante. U ekspozituri na Kosmetu u kojoj ima otvoren račun, ne izdaju kredite, jer nemaju stručnjaka za ovu oblast, pa je kredit tražio u glavnom gradu svoje zemlje. Prestoničkim bankarima ne znači ni lična karta sa adresom u Beogradu. Za njih, on je nesiguran klijent. Za njega i nas, takva banka je oličenje bahatosti i bezobrazluka za koje je zarada, milionska zarada, jedina potvrda i opravdanje za postupke.

Nije li centralna banka tu da zaštiti poštovanje i principe svoje države i građana, podrazumeva se, uz toliko puta naglašenu makroekonomsku stabilnost? A upravo su toliku slobodu da odmeravaju kakav im klijent odgovara, iste te filijale, dobile od Narodne banke Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!