INTERVJU Milica Đurđević Stamenkovski, Zavetnici: Branićemo RS i veze sa Rusijom, zaustavićemo praksu da je sve domaće prevaziđeno

S. Rovčanin Tomković

22. 03. 2022. u 10:36

NARODNA izreka "svoji na svome" sažela je celokupan program Srpske stranke Zavetnici. Vekovima se naš narod borio da sačuva svoju zemlju i resurse, slobodu, državni integritet i nacionalni identitet. Rečju, da se u svojoj zemlji ne oseća tuđinom. Zaustavićemo prethodnu praksu kojom se sve domaće i naše predstavljalo za prevaziđeno i retrogradno, a sve tuđe poželjno i prihvatljivo.

ИНТЕРВЈУ  Милица Ђурђевић Стаменковски, Заветници: Бранићемо РС и везе са Русијом, зауставићемо праксу да је све домаће превазиђено

Foto promo

Ovako na pitanje šta su osnovne poruke Zavetnika u kampanji, u intervjuu za "Novosti", odgovara kandidat za predsednika Milica Đurđević Stamenkovski.

Šta nikada nećete uraditi u slučaju da dođete na vlast?

- Bez obzira na pritiske sa strane, nikada nećemo priznati tzv. republiku Kosovo, nećemo prihvatiti ukidanje Republike Srpske, niti ćemo dozvoliti da se prekinu politički i ekonomski odnosi sa Rusijom.

* Ispostavilo se da će na parlamentarnim izborima biti dosta "desnih" partija, među kojima ste i vi. Šta vas odvaja od drugih?

- Doslednost i autentičnost. Organizaciju smo stvarali samostalno i postepeno, nismo preskakali stepenice, niti ulazili u nekakve koalicione avanture. Današnja politička scena je puna nomada, koji su se selili sa jedne ideološke pozicije na drugu, bili su jarboli mnogim zastavama. Za razliku od njih mi sve vreme nosimo samo jedan barjak.

* Koje su partije prihvatljive za vas za eventualne postizborne koalicije, a koje ne?

- Principi su preduslov svake koalicije. Ono što je sigurno, mi nećemo biti ničija ikebana, prikolica, niti sredstvo za potkusurivanje. Naš cilj je da posle ovih izbora krenemo u aktivno objedinjavanje državotvornih snaga. Pri tome, ne mislim na objedinjavanje oko stranke, već na sabiranje oko ideje i jednog ozbiljnog nacionalnog koncepta. Posle odlaska SNS sa vlasti Srbiju treba da povedu upravo takve snage. Ne smemo dozvoliti povratak prozapadne i evroatlantističke opcije.

* Jedna ste od tri dame koje su ušle u predsedničku kampanju. Kakav rezultat očekujete, ima li šanse da Srbiju vodi dama?

- Dilema da li će muškarac ili žena biti na nekoj od najviših funkcija - nije presudna. Mnogo je važnije da se kroz funkciju predsednika države politička scena ne personalizuje u toj meri da se država izjednačava sa pojedincem, ma ko on bio. Obilazeći Srbiju nailazim na sve veću podršku onih koji dugo nisu glasali, ili koji sad prvi put izlaze. Na krilima te podrške postoje veliki izgledi da uđem u drugi krug.

* Šta su vaši stavovi po pitanju Kosova i Metohije, Ukrajine, Republike Srpske?

- Kosovo je više od politike. To je naš zavet. Možemo razgovarati o suživotu Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, obliku autonomije, ali o pitanjima koja se tiču srpskog suvereniteta nema pregovora. Rezolucija 1244 je kompromis koji smo postigli, sve izvan njenih okvira je podrivanje ustavnog poretka. Ako neko misli da ga NATO džipovi u Bondstilu čine državom, treba da ima u vidu da će kad-tad, kako su došli, tako i otići odatle. Do tada je važno da Srbija ne podleže pritiscima iz Brisela. Republika Srpska je izraz srpske, prekodrinske državnosti. Stvorena je herojskom borbom srpskih sinova i kćeri. Ukrajinska kriza je početak globalnih političkih promena. Žalimo zbog ratnih sukoba u Ukrajini, poštujemo teritorijalni integritet ove zemlje, ali uvažavamo logiku ruske državne politike koja je reagovala na činjenicu da joj je NATO pred vratima.

* Čini li vam se da poneki u kampanji beže od ovih tema?

- Nekim političkim subjektima važnija su mišljenja stranih ambasada sa Zapada nego stavovi i očekivanja srpskog naroda. Ne žele da se zamere svojim političkim mentorima, ali ni narodu.

ESKOBAR NAS NEĆE U PARLAMENTU

* TOKOM kampanje su na vaš račun često stizale optužbe da ste opozicija vlasti...

- Prozapadna opozicija u Zavetnicima vidi ozbiljnu pretnju, jer rušimo mit da su oni jedina alternativa ovoj vlasti. Naš ulazak u parlament ne odgovora Gabrijelu Eskobaru. Kako to sprečiti nego raznim klevetama i etiketama? Ako je neko pogodna opozicija za Vučićevu vlast, to su predstavnici bivšeg režima. Toliko su iskompromitovani da su potpuno bezopasni. Dok se jedni bave Vučićem, a drugi Đilasom, naša tema je - Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!