PSIHOLOG OSUĐENA ZBOG SLIKE NA FEJSBUKU: Uvredila ženu i sada mora da plati (FOTO)

J. Ć.

01. 03. 2021. u 09:58

Jelena Stefanović (39) bivši psiholog u niškom Gerontološkom centru, pravosnažno je osuđena zbog uvrede korisnice ove zdravstvene ustanove S. Đ.

ПСИХОЛОГ ОСУЂЕНА ЗБОГ СЛИКЕ НА ФЕЈСБУКУ: Увредила жену и сада мора да плати (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Ona je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju sa korisnicom, uz komentar koji je, kako se navodi u presudi, implicirao da je ona psihijatrijski bolesnik. 

Foto: Fejsbuk

Kako se navodi u sudskoj odluci, Stefanovićeva je kriva jer je 5. septembra 2016. godine kao psiholog Gerontološkog centra u Nišu na svom Fejsbuk profilu bez dopuštenja oštećene, objavila njihovu zajedničku sliku sa komentarom „ In the meantime... in „Dom za s uma sišavše“.

- Na taj način je uvredila oštećenu jer se implicira da je ona  „s uma sišavša“ osoba i da se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi, iako je samo privremeno smeštena u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Nišu i nema psihijatrijsku dijagnozu – naveo je Viši sud.

Jelena Stefanović je najpre bila oslobođena optužbe da je izvršila krivično delo uvrede, ali se na tu presudu žalio punomoćnik oštećene advokat Miroslav Ristić, te je Viši sud preinačio prvostepenu odluku.

Razlog za to da psiholog ipak bude osuđena je, kako je naveo sud, navesti za nekog da iz „Doma za s uma sišavše“ predstavlja napad na vrednosti tog lica koje se tiču njegovih intelektualnih, karakternih ili drugih osobina i predstavlja nepoštovanje dostojanstva ličnosti.

- Viši sud, takođe, nalazi da je okrivljena privatnu tužilju uvredila preko Fejsbuka, da su fotografiju sa komentarom videli njeni prijatelji i da je prosleđena medijima, pa iz okolnosti slučaja proizilazi da je postupala u nameri omalovažavanja privatne tužilje jer joj nije saopštila da će fotografiju objaviti niti kakav će komentar staviti – navedeno je u sudskoj odluci.

Stefanovićeva je tokom sudskog postupka negirala izvršenje dela, navela je da nije imala nameru da uvredi tužilju i da se komentar odnosio na Gerontološki centar u Nišu, a ne na štićenicu doma. Međutim, sud nije prihvatio njenu odbranu već je oglasio krivom i izrekao joj meru upozorenja – sudsku opomenu.

- Pri odlučivanju da joj se izrekne samo mera upozorenja sud je imao u vidu od olakšavajućih okolnosti da je okrivljena bez imovine i ranije neosuđivana kao i njeno držanje pred sudom dok otežavajućih okolnosti nije bilo pa smatra da će sudska opomena na nju uticati da više ne vrši krivična dela – naveo je sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)