MARIČIĆ PRAVOSNAŽNO OUĐEN: Potvrđene dve godine zatvora za zločin u Ključu

Tanjug

22. 02. 2021. u 16:34

APELACIONI sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske Željka Maričića zbog maltretiranja i prebijanja civila muslimana iz sela u opštini Ključ u Bosni i Hercegovini1992. godine.

МАРИЧИЋ ПРАВОСНАЖНО ОУЂЕН:  Потврђене две године затвора за злочин у Кључу

Zgrada Apelacionog suda / Foto N. Fifić

Ovom odlukom odbijene su sve žalbe kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine kojom je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u informaciji Apelacionog suda objavljenoj danas na njegovom sajtu.

Maričić je osuđen jer je krajem maja 1992. godine nečovečno postupao prema većem broju civilima bošnjačke nacionalnosti iz oklnih sela, koji su bili zarobljeni i sprovedeni u prostorije Osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu.

On ih je, kako se navodi, fizički teško zlostavljao tako što ih je tukao svom silinom rukama, nogama na kojima je imao vojničke cizme, palicom i drugim predmetima po telu, upućujući pri tome pretnje i uvrede.

Govorio im je i da je "ovo srpska zemlja, da će ih proterati sa te zemlje i da se nikada neće vratiti", usled čega je, kako smatra sud, kod oštećenih lica nastupilo trpljenje snažnih telesnih i duševnih patnji.

Po nalaženju Apelacionog suda, odluka o kazni i to kako o vrsti tako i o visini je pravilna i na zakonu zasnovana.

Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio činjenicu da je Maričić delimično priznao izvršenje krivičnog dela, da je njegova uračunljivost bila smanjena do stepena bitnog ali ne i bitno, izraženo žaljenje u svojoj završnoj reči i njegove porodične prilike.

Od otežavajucih okolnosti sud je imao u vidu težinu izvršenog krivičnog dela i nastupele posledice, ukupan broj oštećenih kao i život okrivljenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)