NEMA BRZOG IZRUČENJA U BORDO? Neizvesna sudbina N. Š. iz Beograda, koja u pritvoru u Sarajevu čeka na prosleđivanje Francuskoj

E. V. N.

28. 08. 2020. u 20:46

U VRZINO kolo, za samo nekoliko dana, zaplela se sudbina N. Š. iz Beograda koju je, na graničnom prelazu Vardište, policija BiH uhapsila po poternici Interpola, a na inicijativu Francuske. Mada se hapšenje dogodilo 11. avgusta, a ona se izjasnila za skraćenu proceduru izručenja Parizu, njen pritvor u Sarajevu će, sudeći po svemu, potrajati.

НЕМА БРЗОГ ИЗРУЧЕЊА У БОРДО? Неизвесна судбина Н. Ш. из Београда, која у притвору у Сарајеву чека на прослеђивање Француској

N. Š. sa prijateljem

Kolo se dodatno zamrsilo kada je, nedavno, u javnosti odjeknulo da je ova žena, profesor engleskog i razredni starešina u jednoj beogradskoj školi, na poternici Međunarodne policije po prijavi za teška krivična dela: trgovinu opojnim drogama. Reagovali su rodbina profesorke, prijatelji, pravni zastupnik i francusko pravosuđe se dodatno zainteresovalo za njenu sudbinu.

Sud u Bordou, koji je preko Interpola i uputio poternicu za N. Š., juče je na molbu "Novosti" - da pojasni detalje oko ovog hapšenja, u vezi sa kojim bliski uhapšenoj tvrde da je posredi zabuna, moguća greška i da se njoj nikako ne bi moglo dogoditi da se upusti u bilo kakva kriminalne poslove - ovako je odgovorio:

- Na osnovu uvida, radi se o dosijeu koji je u toku istrage i o kome ne možemo da iznosimo detalje - kazala je za naš list zamenica državnog tužioca Bordoa Lor Vijiton.

Iz daljeg dela njenog odgovora, može se, međutim, zaključiti da se sud dodatno zaintetresovao za sudbinu N. Š. i da neće dozvoliti da dođe do greške.

- Uveravam vas da su sve vrste provere u toku u vezi sa ovom državljankom Srbije pre razmatranja njenog izručenja Francuskoj - zaključila je zamenica tužioca u odgovoru "Novostima", dok se Interpol koji je radio isključivo po nalogu suda iz Bordoa, dosad nije oglasio.

USKORO DOGOVOR O DATUMU

Odsek za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine:

- Rešenje je doneto i uskoro bi trebalo da dođe do izručenja. Dostavljeno je Graničnoj policiji BiH i Kancelariji Interpola u Sarajevu. Uskoro bi trebalo da se dogovore o načinu i datumu prebacivanja osumnjičene u Francusku.

"Novosti", ipak, iz nezvaničnih izvora saznaju da N. Š. neće tako brzo u Pariz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)