LISICE ZBOG LEKA ZA ŽIVOTINJE I KORUPCIJE: Priveden Vladica Stanojević, direktor "Malih pčelica" u Kragujevcu

E. V. N.

14. 08. 2020. u 20:07

POLICIJA u Kragujevcu je u petak uhapsila Vladicu Stanojevića (48), v. d. direktora Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu i još trinaest osoba.

ЛИСИЦЕ ЗБОГ ЛЕКА ЗА ЖИВОТИЊЕ И КОРУПЦИЈЕ: Приведен Владица Станојевић, директор Малих пчелица у Крагујевцу

Zavod "Mala pčelica" / Foto M. Đ.

Razlozi hapšenja zvanično nisu saopšteni, ali kako saznajemo predistražni postupak je vođen u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu zbog sumnji da su vršili različite malverzacije u vezi sa poslovanjem Zavoda.

Direktor "Malih pčelica" sumnjiči se da je zaposlenima naredio lečenje pacijenata neadekvatnim lekom namenjenim za lečenje životinja, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje. Kako "Novosti" saznaju, lisice na ruke su mu stavljene i zbog sumnje na korupciju, malverzacije sa javnim nabavkama, a na spisku istrage su, navodno, i određene finansijske transakcije Zavoda. U okviru istrage, privedeno je još nekoliko osoba, među kojima su R. P., odgovorno lice PD "Popadić komerc", G. Đ., odgovorno lice Doma zdravlja u Topoli, kao i M. S., doktorka u "Malim pčelicama". Kako saznajemo, G. Đ. i M. S. su osumnjičeni za falsifikovanje isprave.

U Stanojevićevoj kancelariji pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve i spremna za upotrebu. Sumnja se da je određena količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika.

Direktor "Pčelica" je uhapšen u petak oko 10.30, u restoranu koji se nalazi tačno prekoputa ove ustanove. Očevici kažu da se čelnik najveće ustanove tog tipa na Balkanu ponašao uobičajeno i nijednim svojim gestom nije pokazivao da ima neki problem. Bio je u društvu jednog poznanika, a naši sagovornici kažu da oko bašte restorana, do samog trenutka hapšenja, nije bilo policijskih vozila.

MINISTARSTVO: POJAČAN NADZOR

DIREKTOR Zavoda za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" u Kragujevcu Vladica Stanojević uhapšen je u petak, potvrđeno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako je rečeno, hapšenje je rezultat pojačanih inspekcijskih nadzora koji se sprovode u sistemu socijalne zaštite.

- Sproveli smo unutrašnju kontrolu i kada smo došli do elemenata da su počinjena krivična dela, predali smo dokumentaciju policiji i tužilaštvu na dalje postupanje - rečeno je u Ministarstvu.

- Odjednom su ga opkolila petorica policajaca - kaže nam jedan od očevidaca. - Počeli su da viču: "Policija!". Nije se opirao hapšenju. Tek kasnije smo videli dva policijska automobila i dva civilna, koja su koristili inspektori. Posle privođenja, inspektori su radnike ugostiteljskog objekta pitali da li je direktor kod sebe imao neku torbu ili nešto slično.

Inspektori su, kako sazaju "Novosti", satima nakon hapšenja "češljali" dokumentaciju u Zavodu, a očevici tvrde da je policija pretresla nekoliko vozila u neposrednoj blizini ove ustanove.

O detaljima istrage se u Kragujevcu još nagađa. Poznato je i da je Udruženi sindikat Srbije "Sloga" - sindikat zdravstva i socijalne zaštite protiv direktora i još dvojice odgovornih podneo prijavu, jer su, navodno, jednog radnika primoravali da radi noću, iako je nadležna inspekcija rešenjem ograničila rad isključivo na dnevni posao zbog otežanog zdravstvenog stanja.

Direktor ovog zavoda je na nedavnim izborima bio kandidat za gradonačelnika Kragujevca, ispred grupe građana.

VETERINARI: JEDINI SIGURAN LEK PROTIV ŠUGE

MEDIJI su u petak preneli informaciju da je Stanojević uhapšen jer je, navodno, dao nalog doktorki da korisnike Zavoda koji su navodno dobili šugu leči medikamentom "medimektin", namenjenom stoci. Veterinari i dermatolozi, međutim, kažu da ne postoji nijedan drugi lek za ljudsku upotrebu protiv šuge, a da nije reč o nekim rastvorima na bazi sumpora. Zbog toga je "medimektin" jedini lek koji, uz nadzor lekara, može da se upotrebljava, kod ove, arhaične bolesti, koja je maltene iskorenjena kod ljudi.

Ovako, za "Novosti", razlog upotrebe "medimektina" ili invermektina, koji su u istoj grupi lekova, objašnjava jedan od beogradskih veterinara.

- Ne postoji paralela u humanoj medicini. Postoji neka krema, ali ona ne pomaže mnogo - objašnjava veterinar. - "Medimektin" može da se koristi kod ljudi, ali lekar prepisuje taj lek i dozu, u odnosu na kilažu. Ovaj lek daju svi dermatolozi za lečenje šuge. On se koristi već decenijama i da ga ljudi ne upotrebljavaju, ne bi bili izlečeni.

Da se ovaj lek, čiji je generički naziv invermektin, upotrebljava i kod ljudi, potvrdili su nam i dermatolozi sa kojima smo u petak razgovarali. On u Srbiji nije registrovan za ljude, a u inostranstvu ga ima u tabletama, i zvanično se koristi protiv šuge i parazita. (J. Su.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)