NA STOLU SVEĆE I SLIKA DECE Potresna ispovest roditelja poginulih Željke i Nebojše: Unucima još nismo rekli za njihovu smrt

S. Kostić

27. 07. 2020. u 08:00 >> 08:03

NAŠI unuci ne znaju da su zauvek izgubili oca i majku, oni misle da su im roditelji u komi i da će ponovo biti srećna porodica kada izađu iz bolnice.

НА СТОЛУ СВЕЋЕ И СЛИКА ДЕЦЕ Потресна исповест родитеља погинулих Жељке и Небојше: Унуцима још нисмо рекли за њихову смрт

Živorad i Biljana Milosavljević / Foto S. Kostić

Na sreću, deca su dobro, oporavljaju se od zadobijenih povreda, obojica su smeštena na Dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu i malopre smo zvali bolnicu da pitamo kako su - ovako počinju razgovor, za "Novosti", Živorad i Biljana, koji su u danu u saobraćajnoj nesreći izgubili sina Nebojšu (46) i snaju Željku (39), dok su njihovi unuci, dva dečaka, jedan od 11 i drugi od osam godina, zadobili povrede.

Tuga u porodičnoj kući Milosavljević u Laćarku, nadomak Sremske Mitrovice, gde se ova porodica skućila 2004. godine, nakon dolaska iz Podujeva. Umesto da baba i deda slušaju o lepim utiscima unuka sa odmora u Banji Koviljači, u nedelju su primali izjave saučešća.

- Oni su otišli još prošle subote tamo na odmor, na sedam dana. Mi smo ih željno iščekivali taj dan, jer smo znali da se vraćaju. Ali ovako nešto niko nije mogao da nasluti - govori Nebojšin otac dok gleda u snajinu i sinovu sliku na stolu ispred koje gori sveća. Kako kaže starac, o nesreći ih niko zvanično nije obavestio, ali ni javio da su nastradali na pružnom prelazu u Zminjaku, kod Šapca.

Ista kompozicija u dva udesa / Foto: A.D.

Isti voz učestvovao u dve nesreće

Isti teretni voz sa 24 vagona u kompoziciji, koji se kretao od Rume prema Brasini na utovar, istoga dana (u subotu) oko 17 časova, sudario se sa putničkim "folksvagenom" kod lozničke "Viskoze". Upravljala je druga, izmenjena posada, a na svu sreću, u ovoj nezgodi nije bilo nastradalih.

- Kako su neki od očevidaca rekli, moj sin je počeo da prelazi pružni prelaz i kada je ugledao voz, valjda je pomislio da neće stići pa je krenuo kolima unazad. U tom trenutku pomislio je na decu, da ih sačuva - govori neutešni otac koji je ogorčen što je za ovu nesreću saznao iz medija.

Nebojšina rođena sestra Nataša (45), koja živi sa njima, stalno se raspituje za zdravlje dečaka, kaže da stariji bratanac ima posekotine, dok mlađi ima nagnječenje kuka i rasekotinu na nozi. Čim je čuo ružne vesti odmah je stigao iz Kuršumlije Nebojšin najmlađi rođeni brat Slaviša, koji je tokom dana pomagao roditeljima oko sahrane.

Za Nebojšu i Željku prijatelji, poznanici, komšije imaju samo reči hvale, kao i za celu porodicu Milosavljević. Nebojša je radio u jednoj građevinskoj firmi, dok je Željka bila zaposlena u jednoj fabrici stočne hrane.

Bračni par Milosavljević biće sahranjen u ponedeljak, u 13 časova, na seoskom groblju u Laćarku.

Nebojša i Željka sa decom, poslednja slika / Foto: Fejsbuk

Postupak protiv mašinovođe

ZBOG sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu priveden je u nedelju M. P. (46), iz sremskog sela Nikinci, mašinovođa koji je učestvovao u tragičnom sudaru voza i automobila, dan ranije u Zminjaku.

Kako "Novosti" saznaju, nakon saslušanja, Tužilaštvo je Osnovnom sudu u Šapcu predložilo da se M. P. odredi mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima i posećivanja određenih mesta. Odnosno, mašinovođa će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Osnovni javni tužilac Svetlana Nedeljković, osim potvrde ove informacije, nije mogla da nam pruži detalje. Ali, kako "Novosti" saznaju iz izvora bliskih istrazi, saslušan je i pomoćnik mašinovođe, čiji je iskaz ključan u ovom postupku.A. DELIĆ

SRPSKE PRUGE KAO RATIŠTA

- POČETKOM januara na putu Pančevo-Kovin, kod Vojne kasarne "Stevica Jovanović", u udesu voza i automobila u pola tri po ponoći jedna osoba je poginula, a dve su povređene. Automobil je prelazio preko pruge, kada ga je u desnu stranu udarila lokomotiva teretnog voza.

- U februaru teretni voz iz Makedonije ka Mađarskoj u jedan sat posle ponoći udario je automobil na prelazu kod Zmajeva na pruzi Novi Sad - Subotica. Tada su poginula dvojica mladića.

- Pre godinu dana na pružnom prelazu kod Vognja između Sremske Mitrovice i Rume međunarodni putnički voz je udario automobil i tad je jedna osoba teže povređena. Iz "Infrastrukture železnica Srbije" su kazali da se vozilo provlačilo između spuštenih rampi.

- U Leskovcu, pre godinu dana, voz je u zoru udario kamion koji je prelazio preko pruge. Tada je povređen vozač kamiona.

- Krajem februara 2018. poginule su dve osobe kada je kod Vranjske Banje voz koji je iz Makedonije išao ka Nišu u punoj brzini naleteo na automobil. Lokomotiva ga je gurala nekoliko stotina metara i na kraju ispala iz šina. Prema tadašnjim informacijama vozilo je prolazilo pored spuštene rampe.

- Stravična nesreća dogodila se u decembru 2018. godine kada je na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, kod Niša, voz naleteo na autobus "Niš-ekspresa" i prepolovi ga napola. Voz se kretao na relaciji Niš-Prokuplje. Ukupno je poginulo osmoro putnika, a više od 20 je povređeno.

- Na pružnom prelazu kod Brestovca-Bojnika pre tri godine lokomotiva je udarila putničko vozilo i jedan mladić je poginuo, a četiri osobe su povređene.

- Pre četiri godine u Borini, između Loznice i Malog Zvornika, na pružnom prelazu voz je udario u automobil "lada niva" i gurao po šinama. Vozač je bio sam u autu i nije ozbiljnije povređen, samo je kako su tad ispričali očevici, od šoka pao u nesvest. (S. J. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)