POVEĆALI PRODAJU ZA TREĆINU: Namensko preduzeće "Milan Blagojević" iz Lučana, i u pandemiji beleži odlične rezultate u poslovanju

V. ILIĆ

15. 05. 2021. u 11:36

DOK se i najveće svetske kompanije povijaju pod udarcima koje im je svima zadala pandemija virusa korona, namensko preduzeće "Milan Blagojević" u Lučanima beleži odlične rezultate. Nema otpuštenih radnika, plate nisu umanjivane, a obim proizvodnje je povećan.

ПОВЕЋАЛИ ПРОДАЈУ ЗА ТРЕЋИНУ: Наменско предузеће Милан Благојевић из Лучана, и у пандемији бележи одличне резултате у пословању

Foto V. Ilić

Podaci o poslovanju za prvi kvartal ove godine pokazuju da je prodaja proizvoda ove fabrike (jednobazni, dvobazni i sferični barut, kao i širok spektar raketnih goriva), na domaćem tržištu povećana za čak 31, a na stranom tržištu za 23 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Zato se očekuje da ova sezona bude jedna od značajnijih u poslovanju preduzeća, koje ovih dana proslavlja 72 godine postojanja.

- Plan prodaje za ova tri meseca je ostvaren u potpunosti, a obim proizvodnje je u najvećem delu daleko veći od planiranog. Imamo, takođe, u ovoj godini više ugovora, odnosno veću potražnju za našim proizvodima, nego što je to planirano - rekla nam je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću ove vojne fabrike. - Zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda, poštovanju rokova isporuke, ceni i širokom spektru proizvoda, prvenstveno smo uspeli da sačuvamo poverenje postojećih kupaca u inostranstvu, ali smo u svoj ovoj nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida 19, uspeli da osvojimo i nova tržišta. Sada izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, BiH, Mađarsku, Indiju, Slovačku, Maleziju, Italiju, Tursku, Severnu Makedoniju, Rusiju... Osim što izvozimo, u potpunosti zadovoljavamo i potrebe domaćeg tržišta.

Lučansko preduzeće je, inače, prvo u lancu proizvodnje odbrambene industrije Srbije, jer se u njemu proizvode sirovine bez kojih ostala domaća vojna preduzeća ne bi mogla da rade. Upravo zato više od sedam decenija posluje pod sloganom "Energija koja pokreće".

- Na osnovu dosadašnjih ugovora, ova godina će sigurno biti jedna od boljih u poslovanju. Imamo uposlenost svih kapaciteta. I pored epidemije, sačuvali smo svako radno mesto i nismo smanjili lični dohodak radnicima. Trenutno imamo 1.350 zaposlenih, a prosečna plata u preduzeću je 75.000 dinara, što je za oko 12.000 dinara više od prosečne zarade u Srbiji. Ovih dana završen je konkurs za prijem deset novih inženjera - kazala nam je Jovanović Božićeva.

Foto V. Ilić

Fabrika je, po njenim rečima, zahvaljujući sposobnosti i iskustvu rukovodstva, uspela da otkrije i proceni tržište i da maksimalno iskoristi proizvodne mogućnosti, i da se podigne iz pepela posle bombardovanja 1999. godine.

- Prioritet preduzeća, a na tome se radi godinama, jeste ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu, koje je iz godine u godinu sve veće. Ove godine u tu svrhu planirano je da se uloži oko 252 miliona dinara. Nastavljamo i sa investicijama: kupovina novih mašina, uređaja, osvajanje novih tehnologija, izgradnja infrastrukture... Uskoro završavamo i izgradnju poslednjeg objekta koji je porušen u bombardovanju, a to je trpeza u C pogonu. Plan investicija za ovu godinu je četiri miliona evra, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava - zaključila je Milka Jovanović Božić.

DRUŠTVENO ODGOVORNI

FABRIKA je i veliki donator. Tako je, na primer, platila potpunu rekonstrukciju bazena i pratećih objekata u Lučanima. Osim toga, godinama poklanja protivgradne rakete opštini Lučani, ove godine čak 200 u vrednosti oko sedam miliona dinara. Često se iz fonda fabrike sponzoriše kupovina opreme i uređaja za domove zdravlja u Lučanima i Guči, kao i za Opštu bolnicu u Čačku. Nedavno je opština Lučani na dar od fabrike dobila vozilo za potrebe komunalnog preduzeća, čija je vrednost bila oko 14 miliona dinara.

MEDICINSKA BRIGA O ZAPOSLENIMA

VOJNA fabrika u Lučanima jedina je firma u Srbiji koja poseduje sopstvenu medicinu rada, gde se rade sistematski pregledi radnika, kompletna dijagnostika, kao i svi specijalistički pregledi.

- Mislim da jedini u našoj zemlji, svojim radnicima, kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, plaćamo kompletno lečenje i prevoz do inostranih klinika. Dosad je to bilo u Nemačkoj i Turskoj. Osim toga, svakom našem obolelom radniku pomažemo i plaćamo u lečenju i rehabilitaciji, kao i u rešavanju stambenih problema radnika. Svaki zaposleni ima pravo na letovanje na crnogorskom i grčkom primorju, po vrlo pristupačnim cenama - ispričali su nam zaposleni u "Milanu Blagojeviću".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni