ZA PRIJAVU DOVOLJNO MANJE OD JEDNOG MINUTA: Ministar Siniša Mali o trećem paketu mera pomoći države (VIDEO)

Novosti online

01. 03. 2021. u 16:42

PRIJAVLjIVANjE firmi za državnu pomoć od tri puta po pola minimalne zarade počelo je danas.

ЗА ПРИЈАВУ ДОВОЉНО МАЊЕ ОД ЈЕДНОГ МИНУТА: Министар Синиша Мали о трећем пакету мера помоћи државе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tim povodom oglasio se i ministar finansija Siniša Mali.

- Od danas, 1. marta, poslodavci mogu da se prijave za isplatu prve polovine minimalne zarade u okviru trećeg paketa ekonomskih mera za podršku privredi i gradjanima. Prijava preko portala Poreske uprave je veoma jednostavna i traje manje od jednog minuta, kao što smo i pokazali - napisao je na Instagramu ministar.

Ovu pomoć inače bi trebalo da dobije 1.505.093 radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Prema računici ministarstva finansija, upravo toliko zaposlenih može da računa na novac iz trećeg ekonomskog paketa podrške privredi, a prva uplata polovine "minimalca" sledi 8. aprila. Zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu.

Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000, što je polovina minimalne plate u Srbiji.

Uslovi će biti isti kao i ranije, u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Novim paketom predviđena je posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, pa će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku. Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti