SRBIJA OTKUPILA DEO ER SRBIJE: Sa 82 odsto naša zemlja većinski vlasnik nacionalne avio-kompanije!

Novosti online

30. 12. 2020. u 16:14

СРБИЈА ОТКУПИЛА ДЕО ЕР СРБИЈЕ: Са 82 одсто наша земља већински власник националне авио-компаније!

FOTO: ER Srbija

NA osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto.

Udeo Etihad ervejza umanjen je sa 49 na 18 odsto. Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

- Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije. On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Kanto

30.12.2020. 17:06

Etihad je odvavno propao i samo je u Srbiju ostao iz drugih zemalja je odavno nestao a kolika se prasina digla najbogatiji i najbolji eto koliko je trajao.....

Hteo bih da znam

30.12.2020. 17:23

Znači pare koje su "legle" od prodaje Komercijalne banke odoše većem "buretu bez dna" nego što je stari JAT ikada bio, današnjoj Er Srbiji! Interesuje me da li će Vlada, kao većinski vlasnik, sa mesta direktora najzad najuriti onog Nejsmita koji je bio i ostao čovek Etihada zadužen da što žešće opeljuši Er Srbiju!

Petar

31.12.2020. 02:12

@Hteo bih da znam - AirSerbia je poslovala pozitivno do pocetka korone, jedino je drzava vracala dugove JAT-a kao sto je bilo predvidjeno ugovorom. Ovo pise i u izvestaju fiskalnog saveta koji je napao AirSrbiju. Od pocetka korone doslovno sve avio kompanije su u minusu.

Posmatrač iz Nemačke

01.01.2021. 15:54

@Petar - Petre nisu u pravu. Da si hteo da pratiš opozicionu štampu ili npt. švajcarsku i nemačku stručnu štampu, znao bi da je Srbija pored vraćanja dugova, kroz razne vidove čistih mućki kod prikazivanja zašto donacije (npr. zbog povećanja broja turista u Srbiji, boljeg imidža države u EU isl) Er Srbiji davala velike pare -i do 20 miliona evra godišnje. Neki EU političari su čak pokretali u Briselu pitanje nelegalnih subvencija države tobože "nacionalnom" avio prevozniku koji je ustvari bio mrioneta Etihada preko njihovih, Er Srbiji nametnutih direktora, tu su i (za mito?) popustljivi srpski funkcioneri koji su sve aminovali itd. Jasno?

stari doktor

01.01.2021. 10:50

Ovo se zove "dobar" biznis: prodali svojevremeno 51% za 30-ak miliona evrića, a sada od istoga kupca preuzeli 33% za sto miliona evrića!

Naivko

01.01.2021. 18:25

Nisam bas strucan u tolikoj meri, pa nikako da shvatim te "uspesne" privatizacije, niti razumem "uspesna poslovanja" tih firmi, kao sto je bivsi JAT, Srpska Fabtika Stakla..............