RAST BDP SLEDEĆE GODINE 6 ODSTO Tabaković: Srbija će u 2021. imati pun ekonomski oporavak

B.Ca.

07. 12. 2020. u 15:34

POJEKCIJA rasta BDP od šest odsto u sledećoj godini je realna i biće slična ranije najavljenoj dinamici BDP.

РАСТ БДП СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ 6 ОДСТО Табаковић: Србија ће у 2021. имати пун економски опоравак

Foto arhiva

Ovo je rekla danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Ona je na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije rekla da rizika za tu projekciju ima, ali da su projekcije za ovu i sledeću godinu simetrične.

Prema njenim rečima, očekuje se da će nakon međugodišnjeg rasta oko nula u ovom kvartalu, u drugom kvartalu međugodišnji rast biti dvocifren i iznositi oko 12 pocenata, da bi se u trećem i četvrtom kvartalu međugodišnji rast stabilizovao na oko šest procenata u proseku.

Kako kaže Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će naredne godine imati pun ekonomski oporavak a da će tome doprineti domaća tražnja.

Investicije bi kao i prethodne dve godine mogle da zabeleže dovocifrenu stopu rasta, a rast lične potrošne projektovana je na 4, 5 procenata.

Planiran je rast zarada u javnom sektoru, rast penzija i minimalne cene rada. Tabaković je navela i da će NBS učiniti sve, kao i do sada, da očuva stabilnost deviznog kursa, finansijsku stabilnost i stabilnost cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere