PRIVREDNI PAD SRBIJE 2,5 ODSTO: Bolje prognoze Međunarodnog monetarnog fonda

B. Ca.

13. 10. 2020. u 17:42

PRIVREDNI pad Srbije u 2020. godini kao posledica korona krize, biće manji nego što je predviđeno u aprilu i iznosiće 2,5, a ne 3 odsto - procenjeno je u ažuriranom oktobarskom Izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda. Prema tim prognozama MMF naredne godine srpska ekonomija će porasti za 5,5 posto.

ПРИВРЕДНИ ПАД СРБИЈЕ 2,5 ОДСТО: Боље прогнозе Међународног монетарног фонда

FOTO: Depositphotos

U ažuriranom izveštaju je predviđeno i da će Srbija imati najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u regionu od samo 2,5 odsto, dok Crnoj Gori prognozira recesiju od 12 posto, Hrvatskoj od 9,0, Albaniji 7,5, isto toliko i kosovskoj prvredi, Sloveniji projektuje pad od 6,7, Bosni i Hercegovini 6,5, a Severnoj Makedoniji 5,4 procenta.

Očekivana inflacija u našoj zemlji iznosiće 1,5 procenata, nakon čega će dogodine blago porasti na 1,9 posto. Bilans tekućeg računa Srbije za 2020. godinu, MMF vidi na nivou od minus 6,4 procenta, a u narednoj godini na minus 6,5 posto.

Fond je zadržao prognozu stope nezaposlenosti u našoj zemlji na 13,4 posto za ovu godinu, a za iduću očekuje njeno smanjenje na 13 odsto.

Što ze tiče globalne ekonomije, MMF je naveo da su prognoze "nešto manje sumorne", jer se bogate zemlje i Kina oporavljaju brže nego što se očekivalo, ali je upozorio na pogoršanje izgleda za mnoga tržišta u razvoju. Pad globalne privrede iznosiće 4,4 posto ove godine, što je poboljšanje u odnosu na ranije predvođani pad od 5,2 procenta.

- Ovo je najgora ekonomska kriza od Velike depresije 1930-ih - istaknuto je na predstavljanju izveštaja. - Naredne godine, globalna ekonomija će se vratiti na staze rasta po stopi od 5,2 odsto, što je malo slabije od ranije prognoze, delom zbog velikih teškoća s kojima se suočavaju mnoga tržišta u usponu i zbog usporavanja oporavka usled novog talasa širenja pandemije.

Kad je reč o najjačim svetskim ekonomijama, Fond prognozira da će američka ekonomija pasti 4,3 posto ove godine, dok će jedino Kina zabeležiti rast od 1,9 procenata. Procenjuje takođe pad evrozone od čak 8,3 procenta u 2020, u Nemačkoj očekuje smanjenje BDP-a od 6,0 posto, u Francuskoj 9,8, u Italiji 10,6, u Španiji 12,8, u Japanu 5,3, a u Velikoj Britaniji 9,8 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni