VUČIĆ JE JAK LIDER, IMA JASNU VIZIJU NAPRETKA: Predstavnici američke razvojne korporacije DFC o srpskom predsedniku

Tanjug

23. 09. 2020. u 14:30

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić je izuzetan, jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije, ocenili su predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD (DFC) u razgovoru sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković.

ВУЧИЋ ЈЕ ЈАК ЛИДЕР, ИМА ЈАСНУ ВИЗИЈУ НАПРЕТКА: Представници америчке развојне корпорације ДФЦ о српском председнику

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je saopšteno iz NBS, guverner Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici DFC, Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu, kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Visoki zvaničnici iz SAD su istakli takođe da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, i da činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o načinu rada i rezultatima NBS.

Sama poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa, navodi se u saopštenju NBS.

Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dveju zemalja na ekonomskom planu. Poseta predstavnika DFC i Izvozno-uvozne banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Guverner Jorgovanka Tabakovicj je istakla na sastanku da nema dileme da je cilj SAD jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a da je predsednik Vučić kreator ideje „Mini Šengena” i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona.

„Onome koji je sav svoj politički kapital stavio u funkciju napretka Srbije, a to je predsednik Vučić, ja ću ostati pouzdan oslonac. Sa institucijom na čijem sam čelu, nastavićemo da radimo tako da predsednik Vučić ima punu podršku u očuvanju u svakom smislu stabilne Srbije, pa i finansijski, koja je njegov i naš ključni cilj”, rekla je Tabaković.

Dodala je i da kao guverner Republike Srbije u MMF ima priliku da tokom prolećnih i jesenjih zasedanja Fonda i Svetske banke vidi gde se Srbija nalazi na globalnoj investicionoj mapi, a interesovanje ogromnog broja investitora govori da smo u samom vrhu.

Da veruju u perspektive Srbije potvrđuju i prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju, koji prelaze 8,0 posto bruto domaćeg proizvoda i čine oko 60 procenata ukupnih priliva na Zapadni Balkan.

Američki sagovornici su ocenili da rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima rada NBS i Vlade Srbije.

Takođe su istakli i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta.

Naveli su i da su u prethodnom periodu imali priliku da se sastanu s predstavnicima privatnog sektora u Srbiji, koji su rekli da način vođenja NBS stvara sigurnost koja im je neophodna za dugoročno poslovanje i da im posebno znači stabilnost domaće valute i niska i predvidiva inflacija. Posebno im je značila brza i efikasna reakcija centralne banke tokom pandemije virusa korona.

Tokom sastanka predstavnici delegacije SAD govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

Na kraju sastanka zaključeno je da je ključni zadatak razvoj i da u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, bićemo uspešniji na ovom zajedničkom zadatku. Centralna banka koja uspešno čuva stabilnost - monetarnu i finansijsku, jeste jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka poseća da je početkom ovog meseca i američki Stejt department objavio izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, u kojem se za Srbiju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja EU.

U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena NBS, u izveštaju se navodi ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana. Ističe se da je kapitalizovanost bankarskog sektora znatno iznad regulatornog minimuma, da je povećan kvalitet aktive, kao i da su pokazatelji profitabilnosti stabilni.

Navodi se da je ostvaren izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, što je rezultiralo znatnim smanjenjem stanja ovih kredita, kao i njihovog učešća u ukupnim kreditima. Ističe se i visoka pokrivenost NPL-ova ispravkama vrednosti.

U izveštaju se napominje i da su uslovi kreditiranja u Srbiji sada znatno povoljniji, da je poverenje u bankarski sistem očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva. Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Konstatuje se i da je Vlada Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim i kompanijama iz drugih delova sveta.

Stejt department je ukazao u izveštaju na to da su privredni rast i veća zaposlenost strateški prioritet Vlade Srbije, a važan element za ostvarivanje ovog cilja predstavljaju preduzete strukturne reforme, pre svega u oblasti tržišta rada, izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, javnih nabavki i privatizacije.

Kao dokaz toga navode napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing busineš), gde je Srbija rangirana na 44. poziciji, a o boljoj poslovnoj klimi svedoči i rast kreditnog rejtinga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka