PROCENA BANKARSKIH ANALITIČARA: Stabilna inflacija i stabilan dinar

B. Ca.

sreda, 16. 09. 2020. u 15:51

ПРОЦЕНА БАНКАРСКИХ АНАЛИТИЧАРА: Стабилна инфлација и стабилан динар

Foto: Depositphotos

BRUTO domaći proizvod Srbije nastaviće da pada do kraja ove godine, a prema proceni bankarskih analitičara, taj pad će na kraju ove godine iznositi jedan odsto, dok će naredne godine rast biti pet odsto.

Prognoze su i da će ukupan budžetski deficit na kraju godine iznositi 3,5 milijardi evra, odnosno 7,5 odsto BDP-a. Očekivanja finansijskih stručnjaka su i da će inflacija u Srbiji ostati stabilna, odnosno da će rast potrošačkih cena ove godine iznositi 1,7 odsto, a naredne 1,8 odsto.

Dinar je, kako su istakli, i dalje jedna od najstabilnijih valuta na svetu od početka godine, s obzirom na dnevno trgovanje u uskom rasponu od 117,4 do 117,6 dinara za evro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

21.09.2020. 10:01

Vestacki ili vam nerealni kurs dinara cija je realna vrednost naspram evra 130.00, s obzirom na rast cene u svim oblastima posebno u prehrani, energetici i drugim zivotnim potrepstinama. Ciji je rast cena svega prethodno navedeno, bez kontrole i eventualnog zamrzavanja, astronomski rasle i rastu od kad je dinar "zaledjen na 117.30" su daleko vise premasile, dinarsku vrednost i time ga zapravo obezvredili. Jednostavno receno ili narodski: "Kad platim sve dazbine, jedva da prezivim do kraja meseca". Dinar je vestacki naduven iz vise razloga, a jedan od njih je da se za platu od 40.000din. kad se uporedi sa evrom moze reci: "Eto licnog dohotka od skoro 400evra". Naravno tu je i mesetarenje stranih investitora koji lepo zaradjuju na obezvredjenom dinaru kad ga konvertuju u stranu valutu. Nigde logike nigde zdrave pameti, i sto je najgore svi cute i gledaju prevaru stoleca. Tuzno i jadno.