UNOVČAVAJU ČEKOVE "NA CRNO": Kamataši koji se bave davanjem pozajmica vrbuju građane i preko društvenih mreža

M. STANOJKOVIĆ

11. 09. 2020. u 14:30

SVESNI finansijske situacije u kojoj se nalaze mnogi građani, koji teško premoste do prvog u mesecu i naredne plate, mnoge zalagaonice i menjačnice, kao i ekspoziture za posredovanje, počele su da i preko društvenih mreža nude pozajmice i unovačavanje čekova uz proviziju od 300 do 400 dinara po čeku.

УНОВЧАВАЈУ ЧЕКОВЕ НА ЦРНО: Каматаши који се баве давањем позајмица врбују грађане и преко друштвених мрежа

Novosti

U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da ovakvo unovčavanje čekova nije dozvoljeno i da predstavlja neovlašćeno poslovanje.

"Na kraju meseca svi brojimo sitno, a vikend je pred vama. Srećom, mi imamo sjajnu ponudu za vas kako da brzo dođete do novca. Čeka vas 4.700 dinara po čeku". Ovako glasi jedna od reklama koja se pojavljuje na "Fejsbuku".

Kada smo kontaktirali sa jednom od agencija, rečeno nam je da trenutno imaju akciju, pa da u ekspozituri u Požeškoj ulici u Beogradu možemo dobiti čak 4.700 dinara po čeku, dok u drugim poslovnicama daju po 4.600.

Novosti

NBS: NEOVLAŠĆENO KREDITIRANjE

NARODNA banka Srbije je i ranije upozoravala građane na ovakvo poslovanje "na crno" i pozajmice "ispod žita".

- Unovčavanje čekova preko posrednika, zalagonica, menjačnica, i davanje pozajmica nije dozvoljeno i predstavlja neovlašćeno kreditiranje - navode, za "Novosti", u NBS. - U primeru koji ste naveli, provizija od 300 dinara po čeku predstavlja zapravo kamatu koju građanin plaća za ovakvo kreditiranje. Ako je ček popunjen na iznos od 5.000 dinara, to je kamatna stopa od šest odsto, i to ne godišnja, već nedeljna, petnaestodnevna, mesečna, u zavisnosti od toga na koji period se odlaže puštanje čeka na naplatu.

- Ugovor se potpisuje na mesec dana i novac dobijate odmah pošto donesete ček. Ukoliko želite da ga uzmete nazad, morate da nam vratite 5.000 dinara. Takođe, postoji mogućnost da se po isteku mesec dana, čuvanje čeka produži, što klijenta košta dodatnih 300 dinara - rekli su nam u jednoj od ovih agencija za pozajmice. - Može se produžavati neograničeno.

Osim unovčavanja čekova, nude i pozajmice, odnosno keš kredite. Za stalno zaposlene od dokumentacije traže samo ugovor o radu i platnu listu, dok penzioneri treba da dostave samo penzioni ček. Pozajmljuju od 50 do 1.000 evra u zavisnosti od visine primanja. "Kredit" se vraća na tri do četiri mesečne rate putem administrativne zabrane.

U NBS napominju da se, po Zakonu o bankama, niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica. Ističu i da ovakav vid poslovanja predstavlja krivično delo.

Ipak, uprkos svemu, ovakvi "kamataši" ipak uspevaju da, u moru oglasa na društevnim mrežama, pronađu put do klijenata praznih džepova i zaobiđu kazne, jer se po njihovim aktivnostima vidi da već dugo uspešno posluju.

NE MOŽE BEZ DOZVOLE

PREMA navodima NBS, samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od Narodne banke Srbije, može da se bavi davanjem kredita.

- A pod određenim uslovima i uz prethodnu našu dozvolu, kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije elektronskog novca. Zakonom o platnim uslugama nije propisan maksimalni iznos kredita koji mogu odobriti platne institucije, ali je predviđeno da to može biti isključivo kredit koji se odobrava za izvršenje platne transakcije i to na period otplate koji nije duži od 12 meseci - kažu u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a