POSEBNA PANDEMIJSKA PRAVILA: Mere temperaturu pre kupanja u bazenu

E. V. N.

23. 07. 2020. u 07:11

GOSTE u banjama ove sezone čekaju malo drugačija pravila.

ПОСЕБНА ПАНДЕМИЈСКА ПРАВИЛА: Мере температуру пре купања у базену

Foto: Z. Gligorijavić

U nekim lečilištima neće moći da se okupaju, dok će u nekima pre ulaska u bazen morati da izmere temperaturu. Bazeni u Sokobanji ne rade, dok su u Vrnjačkoj Banji svi otvoreni upkos vanrednoj situaciji, koja je proglašena u utorak. U Vrujcima i Prolom banji kažu da poštuju preventivne mere i dozvoljavaju kupanje.

Uprkos drugom naletu epidemije kovida 19, u Vrnjačkoj Banji, prema nezvaničnim procenama, trenutno boravi između četiri i pet hiljada gostiju, što je oko 60 odsto popunjenosti smeštajnih kapaciteta. Dozvoljen je rad svih otvorenih bazena, a pre kupanja posetiocima se obavezno meri temperatura beskontaktnim toplomerom. Po pravilu, ukoliko postoje suncobrani, ležaljke moraju da budu postavljene na udaljenosti od najmanje dva metra. Kapacitet kupališta je jedna osoba na 10 kvadratnih metara.

- Otkazivanja aranžmana bar zasad nema, već samo odlaganja - kaže Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje. - Svakodnevno imamo na desetine poziva potencijalnih gostiju koji žele da se raspitaju o trenutnoj situaciji, radnom vremenu ugostiteljskih objekata i bazena.

Trenutna popunjenost kapaciteta u Prolom banji, prema rečima direktora Zlatka Veljovića, iznosi oko 80 odsto. Bazeni rade poštujući sve preporuke i propisane procedure Zavoda za javno zdravlje iz Niša, koje predviđaju nošenje maski i određeni broj kupača, što se odnosi i na velnes centar.

- Svim gostima merimo temperaturu na dolasku, ali ne tražimo negativan test. Među gostima imamo mladih bračnih parova sa decom i nemamo nijedan slučaj obolelih od virusa korona - ističe Zlatko Veljović, direktor Prolom banje.

U Banji Vrujci kod Mionice rade bazeni, ali je poseta smanjena, pa od 1.000 ležaljki dnevno bude zauzeto svega oko 300. Za ulazak na otvorene bazene hotela "Vrujci" postoji dezinfekciona barijera, telesna temperatura se posetiocima ne proverava, ali su vidno istaknuta obaveštenja o simptomima kovida 19. Voda u bazenima se redovno hloriše.

Foto: B. Puzović

- Više od 90 odsto hotelskih kapaciteta je popunjeno, a u najavi je dolazak novih gostiju - kaže Predrag Delić iz hotela "Vrujci". - Na snazi je poseban režim održavanja higijene soba, sala i svih prostorija, primeren situaciji zbog epidemije virusa korona. Svi zaposleni i gosti u hotelu obavezni su da nose zaštitne maske.

JAGODINSKI AKVA-PARK RADI

AKVA-park u Jagodini radi od 10 do 18 sati, ali je broj poseta smanjen za 10 do 15 odsto.

- Preduzimamo sve mere koje su propisali Vlada Srbije i Krizni štab. Na ulazu se obavlja dezinfekcija ruku i stopala posetilaca, a na svaka tri sata uzorkujemo vodu, pa iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji imamo potvrde da je izuzetno čista - kaže direktor Sportskog saveza JASSA Zoran Gligorijević. - Ležaljke su raspoređene na propisanoj udaljenosti, razdvojeni su i stolovi u ugostiteljskim objektima, koji se dezinfikuju posle svake upotrebe, a zaposleni nose zaštitne maske.

U SOKOBANjI SAMO ŠETNjA

SOKOBANjA je jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji ovog leta, a gosti ne odustaju od odmora uprkos virusu korona. Bazeni ne rade od petka, kada je na teritoriji ove opštine proglašena vanredna situacija. Aleksandra Krstić, iz Turističke organizacije Sokobanje, kaže da je bilo onih koji su zvali da otkažu smeštaj, ali da je interesovanje ogromno i da se svi upražnjeni termini odmah popune.

- Ljudi uglavnom imaju razumevanja i ne bune se mnogo što su kupališta zatvorena - kaže Krstićeva. - Alternativa za sve one koji dođu ovde da se odmore je 20 izletišta i prirodne lepote u kojima mogu uživati. Turisti su uglavnom disciplinovani i u zatvorenom prostoru svi nose maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)