DA LI SU NUKLEARKE BEZBEDNE? Popović za "Novosti" - Od Černobilja je isključena mogućnost greške ljudskog faktora (VIDEO)

M.Stevanović

18. 01. 2022. u 19:06

RETKA, ali vrlo značajna, negativna iskustva iz prošlosti uticala su na to da kod velikog dela populacije postoji jedna vrsta otklona prema primeni nuklearne energije prvenstveno u energetske svrhe, što se dalje preliva i u opšte negativan stav prema primeni nuklearne energije i tehnologija čak i u mirnodopske svrhe, poput vrlo značajne primene u medicini.

ДА ЛИ СУ НУКЛЕАРКЕ БЕЗБЕДНЕ? Поповић за Новости - Од Чернобиља је искључена могућност грешке људског фактора (ВИДЕО)

Foto: M.Stevanović

Ministar Popović ističe za "Novosti" da je od velike havarije u Černobilju mogućnost greške ljudskog faktora u potpunosti iskorenjena, te shodno tome nema razloga za brigu.  

- Nuklearne tehnologije se koriste svakodnevno, i mi i danas koristimo nuklearne tehnologije za dijagnostiku i delimično lečenje onkoloških bolesti, ali primena je naravno mnogo šira i Srbija može da postane centar najbolje nuklearne dijagnostike onkoloških bolesti za jugoistočnu, a možda i za celu Evropu - navodi Popović.

Ministar ističe da Mađarska i Bugarska već imaju nuklearne elektrane koje su u blizini granice sa Srbijom, ali da po pitanju bezbednosti možemo biti potpuno mirni: 

- Srbija nažalost trenutno nema nuklearnu elektranu, ima je i Mađarska, i ta nuklearna elektrana je 50 kilometara od naše granice, i Bugarska na oko 150 kilometara od naše granice, ali i što se toga tiče i što se tiče naših komšija možemo biti mirni i spokojni, praktično posle Černobilja je isključena mogućnost greške ljudskog faktora. Sve te nuklearne elektrane su napravljene na nivou 3+, to su najnovije bezbedonosne tehnologije, i vi praktično nemate nijedan incident u poslednjih 30 godina. Najvažnije je da sve bude transparentno, da sve bude po procedurama koje postoje, a to su najviše bezbednosne procedure koje se koriste od Amerike do Evrope i Azije, i važno je da upravo na tim principima radi svaka nuklearna elektrana. Naše komšije u Mađarskoj i u Bugarskoj tako i rade. 

Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Popović ističe da se nada da će u budućnosti i Srbija imati nuklearnu elektranu.

- Time bismo u budućnosti omogućili građanima da i jeftinije plaćaju struju, a našoj privredi da može ubrzano da se razvija, jer danas ko nema svoju struju, ko nema energetsku bezbednost, taj će imati veliki problem sa razvojem ekonomije, a to je pokazala i najnovija energetska kriza, gde praktično u tom trenutku kada kriza počinje svako misli samo na sebe - istakao je Popović za "Novosti". 

Energetska bezbednost zalog za ekonomski razvoj

Ministar Popović ističe da se Srbija ubrzano ekonomski razvija, ali da se mora razmišljati i o energetskoj bezbednosti. 

- Baš kao što govorimo o vojnoj bezbednosti moramo da govorimo i o energetskoj bezbednosti, jer je to zalog za ekonomski razvoj Srbije koja je sada zaista lider u jugoistočnoj Evropi po ekonomskom razvoju. Kao što je rekao i naš predsednik Aleksandar Vučić imamo mnogo mogućnosti da privučemo još više investitora, ali svi investitori kada dolaze u zemlju traže da imaju jeftinu struju i da imaju gas. Izgradnjom Južnog toka omogućili smo da imaju gas koji dobijamo iz Rusije po najboljim cenama, a siguran sam da ćemo u budućnosti sa nešto manjim korišćenjem uglja kao resursa za proizvodnju električne energije, smanjenjem emisije CO2, ali i još više korišćenjem hidropotencijala koje Republika Srbija ima, kao i razvojem blokova u Kostolcu i Obrenovcu, biti u takvoj poziciji da bi i nuklearna elektrana značajno poboljšala i pojeftinila cenu električne energije za sve korisnike, kako za privredu, tako i za građane - zaključuje Popović. 

Do kraja godine početak izgradnje važnog Centra

Podsetimo, Popović je danas održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji. Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.

- Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi - rekao je Popović.

BONUS VIDEO: 

MINISTAR POPOVIĆ IZ DUBAIJA: Početak izgradnje Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji do kraja godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)