MINISTARKA ENERGETIKE ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ove godine odluka o nuklearkama

B. Ca.

03. 01. 2022. u 18:19

MINISTARKA rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji.

МИНИСТАРКА ЕНЕРГЕТИКЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Ове године одлука о нуклеаркама

Foto Tanjug

Ona ističe da ne treba bežati ni od jednog izvora koji može da obezbedi energetsku stabilnost. Kako kaže, Srbija ima moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, ali da su tada postojali veliki nuklearni reaktori i elektrane, dok su sada u razvoju modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata.

Navela je da u Srbiji još nije doneta nikakva odluka o skidanju embarga na nuklearke i da nisu ni počeli bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji u oblasti izgradnje nuklearnih kapaciteta. Uverena je da će ove godine, kada bude završena Strategija razvoja energetike, biti doneta i odluka da li ćemo prihvatiti modularne nuklearne elektrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)