PARLAMENT DONEO 191 ZAKON OVE GODINE: Usvojeno 65 predloga Ministarstva finansija, ključno olakšavanje poslovanja u Srbiji

Novosti online

29. 12. 2021. u 14:35

NARODNA skupština Republike Srbije je tokom 2021. godine usvojila 65 zakonskih predloga čiji je predlagač bilo Ministarstvo finansija.

ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО 191 ЗАКОН ОВЕ ГОДИНЕ: Усвојено 65 предлога Министарства финансија, кључно олакшавање пословања у Србији

Ministarstvo finansija / Foto N. Skenderija

Među najvažnijim zakonima su Zakon o elektronskom fakturisanju i Zakon o fiskalizaciji, koji treba da doprinesu olakšavanju poslovanja i poboljšanju privrednog ambijenta u Republici Srbiji, rečeno je "Novostima" iz Ministarstva finansija.

Tu je i novi Zakon o tržištu kapitala, koji treba da doprinese stvaranju transparentnog, efikasnog i sigurnog tržišta kapitala, što će doprineti daljem privlačenju investitora, atraktivnosti domaćeg tržišta, većoj pravnoj sigurnosti i stabilnosti finansijskog tržišta.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je parlament od 1. januara do danas doneo 191 zakon, od čega samo 14 po hitnom postupku i najavio da će se već početkom sledeće godine raspravljati o izbornim zakonima.

Dačić je u Skupštini Srbije na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su u tom periodu usvojena i 104 akta. Od konstituisanja 3. avgusta 2020.godine do danas skupština je usvojila 241 zakon, od čega 17 po hitnom postupku i 224 po redovnom postupku i donela 159 ostalih akata.

- Smanjili smo broj zakona koje smo doneli po hitnom postupku - rekao je Dačić i dodao da su to ranije kritikovali u Evropskom parlamentu i da je sada ustanovljena praksa da se zakoni po hitnom postupku donose samo kada je to neophodno.

Dačić je istakao da posle današnje sednice parlament neće imati nijedan zakon koji bi mogao da stavi na dnevni red, odnosno sve što je vlada poslala, skupština je i usvojila.

- Nema više čekanja po više meseci. Postoji odredba u našem Poslovniku da bi kolegijum mogao da usvoji godišnji plan rada skupštine. To do sada nikada nije urađeno, jer ne znate šta će se sve naći na dnevnom redu, ali probaćemo i to da uradimo do kraja mandata - naveo je Dačić.

Dačić je rekao da su od 3. avgusta 2022. godine održane 62 sednice Narodne skupštine, od čega devet posebnih, te da je parlament zasedao 131 dana sa 400 tačaka dnevnog reda.

BONUS VIDEO: RIZNICA STARIH I VREDNIH KNjIGA - Ivica Dačić u biblioteci parlamenta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!