"NE ISKLJUČUJEM MOGUĆNOST SABOTAŽE" Ana Brnabić o energetskoj krizi i ceni struje

Novosti online

17. 12. 2021. u 09:33

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić je u "Novom jutru" govorila o energetskoj krizi koja je zahvatila ceo svet i Srbiju, i ističe da je situacija izuzetno teška.

НЕ ИСКЉУЧУЈЕМ МОГУЋНОСТ САБОТАЖЕ Ана Брнабић о енергетској кризи и цени струје

Foto: Printscreen/Pink

- Borba se vodi iz minuta u minut. Uspevamo da dižemo blokove, ali nam je jako loša hidrologija, slabo ima i vetra, tako da dodatnu struju trošimo na balansiranje, tačnije iz uvoza. Sinoć smo radili do kasno na tim stvarima, sada imamo sastanak u Predsedništvu, u 10 i 15, gde ćemo pričati o situaciji kod nas i u svetu - rekla je premijerka.

Ona ističe da je na tržištu energenata zavladala ogromna nestabilnost, i podsetila da su cene električne energije na apsolutnom istorijskom maksimumu u celom svetu.

- Francuska je ugasila neke svoje nuklearke, gasa nema. Mi tu imamo prilično bezbednu i stabilnu situaciju, ali sav višak gasa moramo da kupujemo preko berze. Dajemo sve od sebe da podignemo sve blokove i dođemo do uglja koji je boljeg kvaliteta, pa da nastavimo sa isporukom struje bez restrikcija - kazala je Ana Brnabić.

Premijerka ne isključuje mogućnost da je došlo do sabotaže, i ukazuje na nekompetentnost i nestručnost.

- Da li je tu bilo još nešto? Meni se čini da je ovo prevelika slučajnost, da vam ispadne šest blokova. I ta nestručnost je neshvatljiva za EPS, koji ima ljude, inženjere koji to rade decenijama. Da imate takvu situaciju u svih šest blokova, to je neverovatno. Ima osnova da bezbednosne službe pogledaju o čemu se radi, i ja sa nestrpljenjem čekam te izveštaje. Dakle, nisam pobornik teorija zavere, ali da ima nekih neverovatnih koincidencija, ima - rekla je Ana Brnabić.

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)